При съвместна акция на НАП, БАБХ и Икономическа полиция бяха разкрити и запечатани складове за нелегално внасяне и търговия с ветеринарномедицински продукти (ВМП), съобщават от пресцентъра на БАБХ. Иззети са нелегални препарати, такива с изтекъл срок на годност, както и компютърна техника. Проверките продължават и в животновъдни обекти, в които са били разпространени нелегалните ВМП.

Фирмата извършвала нелегален внос и търговия с ветеринарномедицински продукти, разполагала със законни и с незаконни складове в различни области в страната - София, Добрич, Плевен, Разград, Стара Загора, съобщават от БАБХ.

След получен сигнал, бяха сформирани екипи от служители от Централно управление на БАБХ, от Областните дирекции по безопасност на храните (ОДБХ), съвместно с НАП и Икономическа полиция, които при проверки в различните складове на фирмата установяват липсваща и непълна документация по отношение на получени, продадени и налични продукти. Открити са също неправилно съхранявани ВМП.

Установени са редица нарушения като фактури, издадени от въпросната фирма, в които не е посочено името на ВМП, наличие на празни опаковки от ВМП, чиито данни върху опаковката и листовките не са в съответствие с изискванията, продукти с изтекъл срок на годност и липса на документи за произход на част от ВМП.

След поредицата констатирани нарушения - разкрит нелегален склад за лекарства и фуражни добавки с изтекъл срок на годност, нелегално внесени ветеринарномедицински продукти с етикети от Румъния и Гърция, проверките продължават във ферми и аптеки в цялата страна, в които са били продавани съответните нелегално внесени ВМП.

Започва изпълнението на Национална програма за профилактика на болестите по животни

Започва изпълнението на Национална програма за профилактика на болестите по животни

Програмата ще се осъществява до 2024 г.