Жилищата в новите сгради ще трябва да отговарят на изисквания за достъпност, които са конкретизирани с промени в Наредбата за достъпна среда, съобщават Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и уточняват, че с измененията не се въвеждат нови изисквания, а се конкретизират се поясняват съществуващите, защото е установено, че някои от тях са непълни, неточни или неясни и това води до двусмислено тълкуване при техническото им изпълнение. Дават се и технически варианти за бранша, за да не се натоварва новото строителство с допълнителни разходи.

Измененията са разработени през миналата година по настояване на браншовите организации и с тяхно участие. Предложените промени в нормативните изисквания за достъпност са преминали през едномесечна обществена консултация.

Промените влизат в сила от 23 май тази година и ще важат за новостроящите се жилищни сгради.

Строителните предприемачи ще използват отлагането на наредбата за достъпност

Строителните предприемачи ще използват отлагането на наредбата за достъпност

Ще преговарят с МРРБ

Новите жилища трябва да могат при необходимост лесно да бъдат адаптирани към специфичните нужди на хора с постоянни или временни затруднения в придвижването.

Въвежда се изискване в жилищата да няма прагове или неравности, по-големи от 2 см, включително на монтираните дограми.

Облекчават се изискванията за достъпност по отношение на балконите. Предвижда се всяко жилище в нова сграда задължително да има поне един балкон/лоджия/тераса с минимална ширина 150 см и дължина поне 150 см. В момента текстовете на наредбата предвиждат всички балкони в едно жилище да са с тези параметри. Дава се и възможност, ако балконът е с по-малки размери, да се осигури 150 см ширина във вътрешното пространство на помещението, но при необходимост в него да може да се движи инвалидна количка.

Достъпът във всяка нова жилищна сграда трябва да се осигурява чрез стълби и асансьор, а ако тя е до пет етажа, е възможно вместо асансьор да бъде инсталирана вертикална подемна платформа.

Майки от "Системата ни убива" поискаха да влязат при депутатите

Майки от "Системата ни убива" поискаха да влязат при депутатите

Депутати от ИТН и ПП опитаха да успокоят протестиращите

Според промените в наредбата само рампите към сгради, подлези, надлези и метростанции трябва да бъдат с отопляема повърхност, като идеята е това изискване занапред да важи само за инфраструктура с има електрическо захранване, а не за всички случаи, както е в момента.

С оглед на безопасното ползване на стълбищата в новите многофамилни жилищни сгради от деца, парапетите не трябва да имат хоризонтални елементи, а само вертикални, като разстоянието между тях не може да бъде повече от 9 см.

Предвижда се проектните решения за достъпна среда да се представят във всяка фаза на проектирането на новите жилищни сгради, което досега беше по преценка на проектанта.

Промените въвеждат и дефиниция за многофамилна жилищна сграда - с повече от 3 жилища в нея.