Председателят на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Дончо Атанасов разпореди със заповед да бъдат сформирани експертни групи, които да направят извънредни огледи на всички тунели и съоръжения в страната.

Това съобщиха от пътната агенция днес - два дни след трагедията, която отне живот в тунелa "Ечемишка".

Още преди 12 години тунел "Ечемишка" е обявен за опасен

Още преди 12 години тунел "Ечемишка" е обявен за опасен

Липсата на хидроизолация води до течове, замръзвания и корозия в тунелите

Докладите за настоящото състояние на съоръженията и предложения за мерките, които е необходимо да бъдат предприети, трябва да се представят в агенцията до петък, 10 февруари, се казва още в съобщението.

28 са тунелите по републиканската пътна мрежа. Те са на територията на областите София, Враца, Велико Търново, Благоевград, Кюстендил, Пловдив и Смолян.

В същото време строителният министър Спас Попниколов нареди максимална мобилизация и работа на 24-часов режим в тунел "Ечемишка".

Той се включи лично в последното заседание на комисията в Агенция "Пътна инфраструктура", информираха от МРРБ.

Тя бе сформирана в неделя, за да проучи състоянието на авариралото съоръжениe и да набележи мерки за пълното му обезопасяване.

Сред предложените различни варианти на проектантски решения, беше избрано старата осветителна конструкция в тунел "Ечемишка" да бъде демонтирана с цел максимално бързо възстановяване на движението в тръбата за София.

Преценено е, че укрепване на съществуващата конструкция би отнело по-дълго време и няма да гарантира 100 процента безопасност.

Срокът, даден за възстановяване на движението, е 12-14 февруари.