Българският алпинист Петър Унжиев загина при своя опит да изкачи втория по височина връх в света К2 (8611 м), разположен в планинската верига Каракорум, Пакистан.

Унжиев е бил повален от височинна болест и в много тежко състояние е бил изоставен от своя пакистански водач, информира БНР.

Българинът бил формален ръководител на международна група от 18 човека.

Информацията за смъртта на му е потвърдена от агенцията, която обслужва сборната експедиция.

Петър Унжиев възнамеряваше през септември-октомври да направи опит да покори осмия по височина връх Манаслу (8156 м), в Хималаите, Непал, също неизкачван от българи.

Един от най-четените наши сайтове за катерачи и алпинисти ClimbingGuideBg.com пише следното по повод експедицията.

Петър в аклиматизационно изкачване е достигнал лагер 2, около 6700 м. Придружаващият го височинен носач се е върнал в базовия лагер, като е оставил Унжиев в палатката.

Заедно до лагер 2 Петър се е движел с румънецът с американски паспорт Демиреско (George Dijmarescu). Последният на другия ден също е слязал в БЛ, без да се поинтересува за състоянието на българина. Така Петър е останал сам на лагер 2.

Потвърждението за смъртта му идва от Есар Карим (Essar Karim) от ATP (Adventure Tours Pakistan) - агенцията, която обслужва сборната експедиция, в която е действал и Петър. Причината която се цитира е "височинна болест".

Петър е формален ръководител на 18-членен екип, който ползва едно разрешение. Но той ще действа заедно с представителите на Казахстан Максут Жумаев и Василий Пивцов (и двамата имат по 13 осемхилядника, и на двамата до Хималайската корона им остава К-2).

Казахстанско-българският екип се насочва към Класическия маршрут на К-2 от юг-югоизток, по Реброто Абруци, по който е направено първото изкачване на върха на 31 юли 1954 г. от Лино Лачедели и Акиле Компаньони, участници в италианска експедиция, начело с проф. Ардито Дезио.

В периода 1984-1993 г. Петър е състезател по бягане на средни и дълги дистанции (от 3000 до 42 195 м). През 2007 изкачва Монблан, през 2008- а - Мера пик (6654 м) в Непалските Хималаи. Има три експедиции на осемхилядника Манаслу (8163 м) в Непалските Хималаи. В предмусонния сезон на 2008 г. стига до 7800 м, а в следмусонния - до 8060 м. През пролетта на следващата година спира на 6800 м.

Последен етап от подготовката за експедицията на К-2 беше участието му в традиционната обиколка на Витоша, което завърши с убедителната му победа (9 часа, 39 мин и 28 сек) на 100-километровата дистанция, изпреварвайки с близо два часа втория Дарин Коев (11 часа, 16 мин и 2 сек) и третия Димитър Давидов (11 часа, 21 мин и 52 сек). Петър Унжиев е победител в тази надпревара и през 2008 и 2009 г.