Президентът на ФК "Беласица" Костадин Хаджииванов е бил задържан в Гърция, съобщи посланикът на страната ни в Атина - Андрей Караславов.

Хаджииванов е бил задържан от местните власти в Северна Гърция.
Със случая в южната ни съседка се занимава консулът ни в град Солун.

От там съобщиха, че той е задържан по време на паспортен контрол на 2 септември, тъй като му е била издадена европейска заповед за задържане.

Тя е на германските власти, тъй като става въпрос за контрабанда на цигари през Германия за Англия, в която е замесена фирма на Хаджииванов.

От консулството уточниха още, че задържането му вероятно има връзка и със стар случай от 1995 година.

Междувременно от пресцентъра на МВР уточниха, че България не разполага със заповедта за арест на президента на ПФК "Беласица".

Германия и Гърция все още не дават информация за причината за задържането на Костадин Хаджииванов, заявяват от вътрешното ни ведомство.

От информацията става ясно, че Костадин Хаджииванов не се издирва по линия на Интерпол.
Той е бил задържан на 2 септември в Гърция с Европейска заповед за арест по искане на Германия, която българските служби не познават поради факта, че заповедта е разпространена единствено в Шенгенската информационна система до която България няма достъп.

Въпреки това още същия ден полицейският аташе в Солун е информирал МВР за случая, в същото време и гръцката полиция се е обърнала към страната ни със запитване дали лицето Хаджииванов действително е общински съветник в Петрич и дали се ползва с някакъв вид имунитет.

От своя страна МВР е изпратило още на 2 септември запитване до германските власти за съдържанието на заповедта за арест, както и до гръцките, осъществили задържането, като до момента няма отговор.

МВР разполага единствено с информация от бюрата на Интерпол във Висбаден, която потвърждава наличието на европейска заповед за арест, подписана от съдия в гр. Аугсбург.
Днес МВР е изпратило второ напомнително писмо до Германия, на което все още очаква отговор.

От Окръжната прокуратура-Благоевград съобщиха, че са получили информация за задържането на Хаджииванов единствено от медиите.

Официална информация по случая и причините за задържането на футболния бос не е постъпвала.

Относно европейската заповед за ареста на Костадин Хаджииванов, издадена в Лондон, говорителката на ОП-Благоевград коментира, че такава заповед в полицията или в Окръжната прокуратура не е получавана.

Тя обясни, че такива заповеди се изпълняват от органа, който ги е получил, а органът, който издава заповедта за задържане, решава къде тя да бъде изпратена.

От прокуратурата обясниха още, че на този етап нямат достатъчно официална информация по случая, за да имат основание да се самосезират.

Това евентуално ще бъде направено, след като получат необходимите данни. След това ще бъде направена проверка и ще започне досъдебно производство по случая.