Военнослужещи от 68-а бригада Специални сили, Военновъздушните и Военноморските сили са изпълнили парашутни скокове с една от най-съвременните парашутни системи за военно използване RA1 - "летящо крило", съобщиха от Министерството на отбраната (МО).

С това е приключил курсът на инструктори-парашутисти от Българската армия, който се проведе в рамките на съвместната българо-американска подготовка "Тракийска есен".

"Курсът е за усвояване на новата парашутна материална част, която 68-а бригада Специални сили получи миналата есен", разясни по време на парашутните скокове командирът на Специалните сили бригаден генерал Явор Матеев, който е ръководител на съвместната българо-американска подготовка.

"В обучението участваха 15 от най-добрите военни инструктори парашутисти от Българската армия, които преди това завършиха всички теоретични занятия, водени от американските им колеги, и преминаха наземна подготовка", уточни той.

"След скоковете българските военнослужещи ще получат съответния сертификат, за да могат да обучават своите колеги и новата парашутна система да се въведе за масово използване в Специалните сили. С въвеждането ѝ на въоръжение ще се повишат оперативните способности на Специалните сили при действия и в сложни метеорологични условия", посочи бригаден генерал Явор Матеев.

Парашутните скокове днес бяха изпълнени в района на летище Чешнегирово от американски самолет С 130 J "Херкулес" от височина 3 000 метра.