Българските евродепутати отправиха въпрос към Европейската комисия дали правителството на страната ни е дало ход на искането на Прокуратурата на Република България за независима експертна помощ относно реформирането на специализираните съд и прокуратура. Това съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

"Правителството в Република България твърдо заявява своите намерения за закриване на специализираната прокуратура и специализираните наказателни съдилища", отчитат в мотивите си евродепутатите.

Те припомнят, че тези структури са подкрепени и позитивно оценени от ЕК и закриването им би било отстъпление в борбата с организираната престъпност. Отбелязва се още, че Прокуратурата на Република България е подала искането си за независима експертна помощ за извършване на анализ на дейността на специализираните съд и прокуратура през януари тази година. Това е станало чрез Дирекция "Икономическа и финансова политика" към Министерството на финансите, което е национален координиращ орган по подаване на заявления за подкрепа в рамките на Инструмента за получаване на техническа помощ към ГД "Подкрепа на структурните реформи".

Пуснаха за обсъждане закриването на спецсъдилищата

Пуснаха за обсъждане закриването на спецсъдилищата

Структурните и организационни промени по отношение на звената на специализираното наказателно правосъдие имат за цел да гарантират конституционния принцип за независимост на съдебната власт

ГД "Подкрепа на структурните реформи" координира и осигурява съобразена с конкретните нужди техническа подкрепа на държавите-членки в сътрудничество със съответните служби на Комисията. Целта е да се помага на страните от ЕС да изградят по-ефективни институции, по-силни правила за управление и ефикасни публични администрации.

Срокът за писмен отговор на подадените до ЕК въпроси от първостепенно значение е в рамките на три седмици.

Припомняме, че още миналата година в народното събрание беше гласувано на първо четене закриването на специализираната прокуратура и специализираните съдилища.

От прокуратурата се противопоставиха на този законопроект. Магистратите и служителите в спецпрокуратурата излязоха на протест пред съдебната палата в знак на неодобрение на готвените промени. Според тях закриването е неправомерно и ще върне в начален етап делата и разследванията, които текат в момента.

В спецсъда текат някои от най-знаковите дела в обществото: мастодонтът "КТБ", делата срещу сем. Арабаджиеви и др.