Нека и този път покажем на света, че ДПС си остава, а останалите си заминават. Нека и този път да докажем, че ДПС ще пребъде. 

Това призова съпредседателят на ДПС и най-спряган за нов лидер на партията Мустафа Карадайъ в приветствието си към 9-ата национална конференция на партията.

Доган се появи в НДК,  неистово посрещнат от ДПС
Обновена

Доган се появи в НДК, неистово посрещнат от ДПС

Припомняме преди 3 години точно в същата зала

Той направи анализ на отминалите 3 години за партията, когато бе направен и опит за покушение срещу почетния председател на ДПС. За ДПС тези три години бяха години на изпитания и предизвикателства, отчете Мустафа Карадайъ.

През 2013 година основателят и лидерът на партията доктор Ахмед Доган ни даде един много силен урок по демокрация, но и постави на изпитание зрелостта ни на демократична и либерална партия, посочи още народният представител. По думите му партията днес трябва да говори честно и открито.

Снимка 230489

Източник: БГНЕС

На 24 декември миналата година ние доказахме, че ДПС е достатъчно зряла и отговорна партия, която може да се самокоригира, заяви Карадайъ.

Припомняме, именно на Бъдни вечер 2015 година бе изхвърлен Лютви Местан.

Безпрецедентната подмяна в оперативното представителство на партията се случи в отговор на опита за подмяна на каузата на ДПС, заяви Мустафа Карадайъ. По думите му една целите на тази промяна била да се даде тласък на процесите на реформиране и модернизация на партията.

На предходната конференция идеологът на партията, господин Ахмед Доган, се оттегли от оперативното ръководство в името на свободата на развитието на ДПС, за да предостави възможността друг да поеме щафетата”, коментира още съпредседателят.

Според него за лидер на ДПС тогава е предложен изявен парламентарист и добър оратор, който трябвало да развие либералния си код в ДПС като кауза. Посоченият трябвало да бъде колективен играч.  Но вместо да се вземали колективни решения, според него, е направен опит за подмяна на ДПС. Това довело до политическата необходимост за преждевременната смяна на лидера.

 

Мустафа Карадайъ направи и анализ на кабинета „Орешарски”, в който ДПС участва. Сложната конфигурация и липсата на мнозинство в парламента тогава създали предпоставки за ескалация на политическата конфронтация. Карадайъ акцентира на протестите, в които активно е участвала парламентарната и извънпарламентарна тогавашна опозиция.

Основното постижение на кабинета „Орешарски” беше връщането на демокрацията”, каза той.

Грешка било поемането на обещания за реализирането на изборен успех от името на двете партии в управлението на европейските избори. Заедно с неадекватното политическо поведение на по-големия партньор в правителството „Орешарски” (БСП,б.р.) се стигнало до оставката на кабинета.

В лицето на ДПС международният либерализъм има стабилен, предвидим и коректен партньор, повтори се Карадайъ.

Той направи анализ и на сегашното управление. Днешният парламент, по мнението му, е най-пъстрият от 1989 година насам. Националистическите партии пък разширили влиянието си.

Мустафа Карадайъ е новият председател на ДПС

Мустафа Карадайъ е новият председател на ДПС

Националната конференция на ДПС избра единодушно

От ДПС акцентираха на сложните изборни резултати. „Дори и така зададена от суверена, формулата на властта беше постижима, ако партията, получила най-много гласове на избирателите, но не достатъчно за съставяне на самостоятелно правителство, бе възприемала търсенето на подкрепа сред утвърдените партии, каквото бе предложението на ДПС”, коментира Карадайъ.

Вместо това, по думите му, ГЕРБ предпочели да заложат на странна управленска формула.

Основният политически субект допусна съставянето на анти-ДПС коалиция в 43-то Народно събрание и не успя да оцени по достойнство изразената позиция на ДПС за подкрепа на дясно правителство с единственото условие в него да не участват крайни националистически формации”, подчерта съпредседателят на ДПС.

Въпреки че поведението на партията било недооценено от ГЕРБ, ДПС останала конструктивна опозиция.

Анти-ДПС риториката се превърна в основната опорна точка на десните субекти и националистите от властта, заяви Карадайъ.

По мнението му процесът на прословутото „изчегъртване” на ДПС от властта добило национални мащаби. „В публичната среда отново трайно се настани образът на врага ДПС, удобен виновник за всички настоящи и бъдещи управленски грешки”, каза Карадайъ.

За местните избори той отчете разширено влияние на места и болезнена загуба в емблематични за партията общини. Периода 2013-2014 година, по мнението му, макар и за кратко, партията успяла да прекрати модела на управление на първото правителство на Бойко Борисов.

Благодарение на партията и участието й в кабинета „Орешарски” не се допуснало да се реанимира този модел и в сегашното управление. Затова и ДПС оценява положително участието си в управлението.

ДПС продължила да се бори за възстановяването на нормалността в политиката на страната. Напрежението и несигурността в обществото нарастват, предупреди Мустафа Карадайъ. Той акцентира на липсата на общоприети принципи за правене на политика, което водело до аномалия във взаимоотношенията между партии, липсата на разбиране за нормалност и липсата на коалиционна култура.

Напрежението водело до недоверие в обществото за начина, по който се прави политика. „Наред с политическата нестабилност или точно заради нея общественият песимизъм се засилва, а управлението генерира повече скандали, отколкото реформи”, изтъкна той. От ДПС са притеснени от липсата на перспективи, от скока на цените, от високото ниво на безработица и липсата на решения на тези проблеми.

Анализът на социалната картина налага един основен извод, че най-високите нива на безработица са предимно в региони, населени с традиционни избиратели на ДПС, посочи Мустафа Карадайъ.

Липсата на общовалидни правила за правене на политика често дава живот и на езика на омразата”, коментира народният представител. „Нещо повече езикът на омразата става официален език”, добави съпредседателят на ДПС.

Това негативно явление води до взривяване основите на толерантността, което е опасност за цялото общество”, предупреди Мустафа Карадайъ. По мнението му обаче този процес не е запазена марка за България, той се разширява и в Европа, но особено опасен е за Балканите.

„Надделяване на езика на омразата означава отстъпление от уникалния международно признат български етнически модел”, каза Карадайъ.

По мнението на Карадайъ всички наблюдавани явления и фактори в Европа изправят ЕС, Балканите и България пред няколко фундаментални предизвикателства - едното е миграцията, другото е подкопаването на модела на демократичната държава.

Сега повече от всякога имаме нужда от политика, която да укрепи фундамента на държавата, на държавата на и за гражданите и да върне пълната сила на политическата си легитимация именно чрез служба в полза на всички”, настоя Карадайъ.

Европа все още не е намерила формулата на своя български етнически модел, с който ние като ДПС и страната ни можем да дадем реален принос в изграждането на общото бъдеще на европейското ни семейство”, посочи още народният представител.

За нас най-важният въпрос е накъде трябва да върви ДПС, обърна се той към делегатите на конференцията. По думите му връщането към нормалността и в партията е процес, който трябва да е в основата на работата на партийното ръководство на всички нива.

Друга задача е партийното ръководството да стане по-ефективно.

Нужно е да се даде нов импулс на контролните органи, което ще бъде и вътрешната система за сигурност в партията и тези органи да са под шефството на почетния председател”, поиска Карадайъ.

Имаме нужда и от по-дълбока мотивация около ясна посока за развитие, допълни той. Карадайъ настоя за повече консолидация във вътрешната организация на партията.

„Основният приоритет на ДПС днес е запазването на целостта и единството на партията”, поиска Карадайъ. „ДПС е така необходимият фактор на българския политически живот с уникалната си роля за запазване на мира, стабилността и сигурността – задължително условие пред всяко националнотговорно и адекватно на времето управление на страната”, смята председателят на ДПС.

Затова е необходимо с много разум и прагматизъм да изберем верния път за покриване на високите критерии, които политическото време залага пред нас, подчерта съпредседателят. Той изтъкна още, че през последните 25 години партията е преживяла много опити за подмяната й с различни политически субекти. „Либералният ценностен код на ДПС се оказа изключително устойчив в сложното политическо време, в което живеем и се утвърждаваме”, подчерта народният представител.

На всички активисти на ДПС ние е пределно ясно, че няма по-голямо предизвикателство за нас от това да пребъдем във времето, категоричен е Карадайъ и допълни: „Защото ДПС се превърна в либерална политическа марка и мярка и всеки новопоявил се политически субект неизбежно се съпоставя с нея. Защото ДПС остава, докато други преминават в сивата зона на забравата”.