25-годишният Октай Енимехмедов (на малката снимка) от Бургас нападна с пистолет лидера на ДПС Ахмед Доган по време на речта му на Осмата национална конференция на партията.

Около 12.20 часа мъжът излезе на трибуната и насочи оръжие срещу партийния лидер по средата на доклада му, докато Доган критикуваше настоящите политики на Европейския съюз и на управляващите на България.

Нападателят скочи от публиката  - от местата за гости - и се затича към ДПС лидера с пистолет, насочен срещу него. Мъжът пробяга доста голямо разстояние без никой да му обърне внимание.

Той се качи на трибуната и опря пистолет отляво на Доган, близо до слепоочието му. Оръжието обаче най-вероятно е засякло, защото Октай се опита да го презареди, което даде възможност на Доган да се опита да отбие ръката му.

Преди да успее да стреля втори път, част от делагатите го настигнаха, повалиха го и в продължение на няколко минути го биха и ритаха.
Както по време на нападението, така и при побоя охрана не се забеляза. Нападателят бе пребит пред очите на стотиците гости и делегати. По подиума останаха разкъсани части от дрехите му.

Малко преди 17 часа ДПС лидерът Доган се е върнал в НДК, за да продължи конгреса
Той седна в президиума, а Филиз Хюсменова изчете недовършената му реч
Още...

Всичко това се разигра пред очите на гости от Партията на европейските либерали.

Филиз Хюсменова от ДПС потвърди, че днес Ахмед Доган е имал намерение да се оттегли от поста на лидер на партията и да даде път на други лидери.

Лидерът на ДПС не е ранен. След щатен медицински преглед е установено, че състоянието на Доган е добро.

След инцидента конференцията бе прекратена, като ще бе обявена 30 минутна почивка.
Конференцията ще продължи в 15.00 часа, като докладът на Ахмед Доган няма да бъде прочетен от него, а от друг представител на ДПС.

Борисов е изпратил вътрешния министър Цветанов лично да поеме разследването по случая

Oт предварителното следствие станало ясно, че пистолетът е газов, като в нападателя са намерени още и два ножа.

От пресцентъра на МВР съобщиха, че нападателят е задържан веднага и е отведен в Четвърто РУП. По-късно стана ясно, че нападателят на Доган е прегледан във ВМА. Установено е, че има повърхностни рани, също така няма психически отклонения, не е използвал алкохол и опиати. 25-годишният Октай Енимехмедов е върнат в Четвърто РУП.

Мъжът от Бургас е криминално проявен - регистриран е за хулиганство, телесна повреда и грабеж.

Междувременно от ДПС съобщиха, че нападателят е бил с акредитация на гост, а не на делегат. По списък на конгреса са присъствали 600 гости и 800 делегати.

Самият нападател твърди, че е делегат на конгреса.

News.bg научи, че Октай Енимехмедов е член на младежката организация на ДПС в Бургас. Бил е и кандидат за общински съветник от Бургас.
Също така е брат на Метин
Енимехмедов - човекът, който преди години спечели "ферарито с цвят червен" на Слави Трифонов.

Саият Октай е бил боксьор в бургаския клуб "Победа-Черноморец"-Бургас. Той е студент в Университета за архитектура, строителство и геодезия е живеел в София.

Нападателят е член на младежката организация на ДПС в Бургас. Бил е кандидат за общински съветник от Бургас.

Не е ясно как е успял да мине въоръжен през охраната и скенерите. Според репортер на news.bg обаче скенерът за проверка е бил само един и през него са минавали само представителите на медиите, но не и делегатите на конгреса.

Междувременно премиерът Борисов е изпратил вътрешния министър Цветан Цветанов лично да поеме разследването по случая.

Стана ясно, че е имало писмо до вътрешния министър Цветан Цветанов и до главния секретар на МВР Калин Георгиев с искане за полицейска охрана по време на конгреса, на което обаче не е бил получен отговор.

По време на конгреса е имало охрана от Националната служба за охрана (НСО), както е редно за такова политическо събитие. Иначе лидерът на ДПС от години има персонална охрана, осигурена от НСО.

От пресцентъра на МВР съобщиха, че служителите на СДВР са имали ангажимент за охраната около периметъра на НДК.
Преди провеждане на конгреса се е състояла среща между организаторите, СДВР и НСО. На нея са взети решения по отношение на охраната на форума, както и охраната на хотелите, в които са били настанени делегатите.

11 служители на СДВР са били ангажирани с охраната на периметъра около НДК. Пропускателният режим в самата залата, където се е провеждал конгреса, е осъществяван от НСО.