Президентът Росен Плевнелиев осъди като недопустимо посегателството срещу Ахмед Доган. Това стана още в началото на пресконференцията, която държавният глава свика, за да направи отчет на една година от мандата си.

Според него атентатът срещу Доган не е просто посегателство срещу партиен лидер. „Това е посегателство срещу демократичните устои на държавата и обществото", посочи президентът Плевнелиев.
„Ще следя отблизо реакциите", обясни той и подчерта, че ще наблюдава и как тече разследването на атентата срещу Доган.

На следващия Консултатитвен съвет за национална сигурност (КСНС), който е на 5 февруари, ще бъде обсъден не само атентатът в Сарафово, но и атентатът срещу Доган.
Според президента това са две многопластови важни събития, които ще маркират следващите години.

Атентатът срещу досегашния лидер на ДПС Плевнелиев определи като лошо събитие с лош сигнал за България и българите, което по думите му има отражение в европейски и световен мащаб. Затова и хората ще бъдат стократно по-критични към институциите, убеден е президентът.

Както писахме, още в събота Плевнелиев е разговарял лично с Ахмед Доган, докато той е бил в Правителствена болница и е разговарял с лекарите, които са се грижили Доган бързо да се възстанови от шока.

Президентът призова политическите лидери да не използват този случай за политически цели. Ще бъде много опасно и безотговорно, категоричен е Плевнелиев.

НСО в момента е обект на сериозен анализ, обясни още президентът. Той е разпоредил на директора на НСО ген. Тодор Коджейков да изготви подробен доклад за ситуацията. „Считам, че са допуснати слабости", посочи още държавният глава.
Припомняме, в същото време премиерът Борисов не видя грешки от страна на НСО при покушението.

Плевнелиев увери, че ще се вземат организационни и технически мерки, както и мерки за по-добра координация между институциите, защото според него е недопустимо случаен човек да вади пистолет на партиен лидер на такъв форум. На КСНС главният прокурор, шефът на НСО и вътрешният министър ще докладват по случая.

Държавният глава посочи още, че при него не е постъпвал доклад от службите, че зад атентата в Сарафово стои „Хизбула". Към момента не разполагам с такъв доклад, категоричен бе президентът, по повод информациите на израелски медии, че външният ни министър по време на еднодневното си посещение в Израел е докладвал позицията на България и тя била, че именно „Хизбула" са отговорни.

Росен Плевнелиев прогнозира тежка 2013-та година за армията. „Реформата в армията не трябва да бъде спряна. Заставам твърдо зад реформата", подчерта държавният глава.

Към момента президентът не смята да налага вето на закона за предучилищното образование в частта за задължителната забавачка за 4-годишните, както призоваха родители и синият депутат Мартин Димитров.
„Вето по телефона - не, вето по поръчка - не, вето с аргументи - да", категоричен бе Плевнелиев.

Той коментира и скандала с плажа „Корал", обяснявайки, че това е поизтъркала се тема. Плевнелиев припомни, че като регионален министър именно той е инициатор на това да не се строи по българските дюни.
По отношение на плажа „Корал" той призова да не се вади избирателно едно действие от много действия по този казус, а да се разглежда в цялост.