Служители на СДВР са били в НДК минути след подадения сигнал за опит за покушение. Това уточняват от МВР във връзка с нападението над лидера на ДПС Ахмед Доган и обвиненията за пропуски в охраната и сигурността на Осмата конференцията на партията.

Сигнал за инцидента, възникнал в зала 3 на НДК, бил подаден на тел. 112 в 12.23 часа. Две минути по-късно - в 12.25 часа, съобщението е предадено на оперативните дежурни части на СДВР, ГД"Национална полиция", НСО и Центъра за спешна медицинска помощ.

Екипи на СДВР, които са се намирали в обсега на прилежащата до сградата територия, реагирали светкавично. Трима от служителите на сектор „Общинска полиция"-СДВР (с цивилно облекло) достигнали бързо до залата и след като си преправили път до трибуната, са оказали съдействие за недопускане разрастване на инцидента.
Други от пристигналите полицаи са ограничили достъпа на външни лица до залата.

В 12.30ч. на място пристигнали и екипи на Специализираните полицейски сили и на СДВР, които запазили местопроизшествието до идването на група за оглед и разследващ полицай. След като и последният от присъстващите от залата е напуснал, е започнал огледът на място от екипите на СДВР, под ръководството на прокурор от Софийската градска прокуратура.

Припомняме, по време на пресконфеенция на ДПС вчера във връзка с инцидента новият лидер на партията Лютви Местан обвини полицията, че не е реагирала и попита: "Къде беше полицията час и 13 минути от началото на покушението?. Преднамерено ли беше това забавяне?", попита Местан.

"Скандално е толкова малко полицаи да охраняват 2 хиляди души. Скандално е и че при опит за публична екзекуция от МВР ги няма в залата и няма кой да задържи Октай Енимехмедов", коментира и Христо Бисеров.