Малко над 60 души, заедно с журналистите и „зрителите", се събраха на мирния мълчалив протест пред Народното събрание, организиран във фейсбук.
Целта му бе да се предизвикат властите да потърсят отговорност от биячите на нападателя на Ахмед Доган Октай Енимехмедов, но по-голямата му част премина в своеобразно шоу.

Припомняме, нападателят на Доган бе жестоко пребит от делегатите, след като бе обезвреден и тръшнат на земята. Този акт обаче бе определен от новия лидер на ДПС Юнал Лютви като ситуация, в която делегатите спасяват живота на своя лидер.

Един от организаторите на протеста Светослав Николов не скри разочарованието си от малкото дошли пред парламента. „Във фейсбук групата участие на протеста в София са обявили 13 000 души. Хората са апатични", смята Николов.

„Не съм от удоволствие тук", обясни той. Според него не може обезвреден човек да бъде така зверски пребиван. „Биячите дават лош пример", подчерта той. „Искаме справедливо наказание. Съдебната система е за това, за да прилага законите справедливо", категоричен е Светослав Николов.

Инициаторите на мирния протест учредяват граждански комитет, който да внесе събраните до момента над 10 000 подписа при главния прокурор Сотир Цацаров. Подписката е с настояване прокуратурата да се самосезира заради биячите.

На протеста дойде Павел Чернев, който обясни, че е там в качеството си на адвокат и иска да защити позицията на протестиращите. „Във всяка нормална държава прокуратурата се самосезира", категоричен бе той. „В нашата държава тя се прави на недоразбрана", допълни Чернев.
Според него основният извод, който си правят хората от поведението на биячите над Октай, е - да не се закача ДПС, че по-лошо ще стане.

Протестиращите носеха плакати със снимки на побоя над Октай Енимехмедов, като с червени кръгчета бяха заградени лицата на неговите биячи - Танер Али, кандидат за кмет на Антоново, и Джамисед Джафер, общински съветник от ДПС-Пловдив.
Жена, дошла на протеста, носеше надпис „България обича Октай!".

Истинска сензация на протеста обаче се превърна спорът между Йоло Денев и Ангел Балабанов, отишли пред парламента, за да събудят съзнанието на българите и да призоват към революция.

„През март революция!", настоя Йоло Донев, който беше дошъл на протеста с колело и специална метла, с която „да измете политиците". Той има мнение за ситуацията с Доган и Октай - „Това с Октай е постановка!", категоричен бе бившия кандидат-президент от зората на демокрацията у нас.
„Той ако искаше, можеше да го убие с ръка, с крак", продължи той, посочвайки, че целта на мероприятието била да се докаже, че Ахмед Доган е мъченик.

Незнайно откъде, но Йоло Денев имаше вътрешна информация, която оповести пред медиите. Октай получил 100 000 лв. за покушението над лидера на ДПС, а зад самия Октай Енимехмедов стои турският премиер.

В протеста се намеси и Ангел Балабанов, който носеше на врата си окичена табела с надпис „И съдиите на съд". „Временни гости сме на тази земя", предупреди той. „23 години избираме едни и същи идиоти", категоричен бе Балабанов.

Той постави и тежка диагноза на българското общество - „Не сме узрели за революция, ние сме генетично увредени! Аз се боря срещу скапаната съдебна система и изпълнителна власт". Балабанов призова още - „Един за всички, всички за един". Той се развика на събралите се журналисти с думите „Трябва да влизате в час, бе!". Йоло Денев се опита да вземе думата, но Балабанов го скастри - „Йоло, млъкни, трай бе!".

Балабанов разпъна „платно" от документи, които е събрал от 1982 година насам и които според него са доказателство за „скапаната ни съдебна система".
„Депутатите от провинцията ни ебават мамата на нас софиянци", посочи той.

Случайна гражданка се опита да привлече вниманието към истинската цел на събитието. „За Октай сме дошли", обясни тя.
„Длъжна си да се бориш!, отговори й Балабанов, след което й подаде сезал да се обеси. Жената се ядоса и му отговори: „Млъкни бе, нервак!".

В един момент и полицаите, които охраняваха протеста, решиха да помогнат на организаторите му и да закрият „шоуто" на Йоло Денев и Балабанов.
Първият обаче обясни, че е на протеста, за да чуе какво ще кажат хората за Октай. Полицаите му обясниха, че това е мълчалив протест, при което Денев му отговори: „Ама как така, не може мълчалив протест!".

Ангел Балабанов се почувства като звезда и каза на служителите на реда: „Да сте живи и здрави охраната дето ме охранява".
В този момент Йоло Денев пък размаха метлата си, която по думите му била арестувана. Размахвайки метлата си, той зовеше: „На първи април да е революцията, нашата пролет, да последваме братята араби!".

В крайна сметка полицията успя да отстрани от протеста двамата размирници.

Вече укротен, протестът премина в размишления между хората за случилото се с Ахмед Доган и Октай Енимехмедов. Според възрастна жена Доган е свалял любимата на Октай и затова той е посегнал на живота на вече бившия лидер на ДПС.

Друга дама пък сподели, че лидерът на Атака Волен Сидеров е много интелигентен политик, защото две седмици преди атентата е знаел, че турските тайни служби подготвят атаката срещу Доган. На въпрос откъде има тази важна информация, тя отговори раздразнено: „Вие не четете вестници!".