Атентатът срещу бившия вече лидер ДПС Ахмед Доган имаше за цел да се изпълни една политическа поръчка, която да завърши с неговото ликвидиране и втора цел, която преследваше политическата смърт на ДПС.

Това заяви по време на брифинг в централата на партията новият лидер Лютви Местан. Той беше категоричен, че атентатът не е успял в първата си част, няма да успее и във втората.

От ДПС настояват разследването на инцидента да се поеме от Националното следствие под прякото наблюдение на главния прокурор Сотир Цацаров. От ДПС категорично не приемат за реални направените експертизи „въз основа, на които Прокуратурата бе заставена да промени квалификацията на обвинението".

Според Лютви Местан много странно е, че експертизата на пистолета е изготвена само за няколко часа. Той не приема и заключението на експертите, че с това оръжие и с тези боеприпаси не могат да се причинят сериозни наранявания, освен увреждане на слуха.

От ДПС призоваха да бъдат направени нови експертизи, както и нарочен следствен експеримент, но в европейски лицензирани лаборатории. „Нека всеки, който твърди, че това оръжие не може да убива, да подложи слепоочието си и тогава ще повярвам, че е искрен и че не манипулира обществото", коментира още Местан и допълни, че ако българските разследващи органи не допуснат такива експертизи, от ДПС с цената на всичко, ще направят такива експертизи в европейска лаборатория и след това ще ги сравнят с тези, направени у нас.

Лидерът на ДПС обеща: „Ще изтрием това срамно петно с разкриване на истината чрез носене на политическа отговорност" и призова политическите сили да се разграничат и от стратегията за героизиране на нападателя.

По отношение на поемането на политическа отговорност Местан обясни, че все още не са уточнили формата, под която това да стане (дали ще искат оставката на Цветанов, дали чрез вот на недоверие), но добави, че всички опции са отворени. Той отправи призив към поддръжниците на ДПС да не се поддават на провокациите, тъй като те ще продължат.

Местан обясни, че няма значение какъв е етническият произход или криминалното минало на нападателя: „Това не означава, че мотивът не е политическа омраза".
Той припомни убийството на израелския премиер Ицхак Рабин: „Кой го уби него? - един радикален евреин. Мисля, че този пример говори сам по себе си и по този казус".

Местан коментира и спекулациите около това, каква отговорност трябва да поемат делегатите, които пребиха Октай.
Местан цитира членове от закона, според които българските граждани са задължени, в отсъствие на властите, ако станат свидетели на тежко престъпление, да се намесят, дори чрез използването на сила.