Идеалите и възрастта подтикнали Октай Енимехмедов да извърши нападението срещу лидера на ДПС по време на конференцията в събота.

Пред Софийски районен съд, където се гледа поискания от прокуратурата постоянен арест за младежа, заяви, че не съжалява за това, което е направил. „Единственото, за което съжалявам е, че пистолетът ми засече", посочи той.

След 40-минутен размисъл съдия Верджиния Петрова остави обвиняемия в ареста.

По-рано Енимехмедов призна, че се е качил на трибуната при Ахмед Доган, насочил е пистолет срещу него, но не с цел да го убива, а да го сплаши.

„Казвате, че съм бил евентуална заплаха за обществото. Аз обаче мисля, че съм в полза на обществото и бих могъл да бъда заплаха за тайното общество на ДПС", категоричен бе Октай.
Той не се съгласи с доводите на прокуратурата, че има опасност да се укрие: „Нямам такова намерение, по-скоро е възможно някой друг да има такова с цел да ме затрие".

Октай изрази надежда за справедлив процес, посочвайки, че уважава законите на България и като цяло държавността е негов приоритет.

Той се опита да обори доводите на държавното обвинение, че има опасност да извърши ново престъпление, ако бъде освободен предвид минали осъждания и висящо производство срещу него.
„Да, наистина в миналото ми съм правил престъпления, за които съм понесъл своята отговорност и от години полагам усилия да допринеса с нещо за тази страна", категоричен бе студентът.

Стана ясно, че служебен адвокат е поел защитата на Октай Енимехмедов.

На влизане на заседанието, въпреки засиления медиен интерес и настояванията за коментар, Октай остана мълчалив.

След като се оказа, че адвокатката му не се е запознала с материалите по делото, съдът даде кратка почивка, за да може юристът да ги разгледа и охраната изведе Енимехмедов.
На излизане от залата, той отново не коментира нищо, а на въпроса „Защо го направи", младият мъж само се усмихна.

От прокуратурата настояха Октай да бъде оставен за постоянно зад решетките, защото е извършил непристойни действия като изключителна дързост, като за всичко това има събрани множество писмени и гласови доказателства. От там подчертаха, че той е насочил три пъти пистолета към Ахмед Доган и се е опитал да възпроизведе изстрел и така по особено тежък начин е засегнал правата на лидера на ДПС.

Според обвинението с действията си Октай скандализира обществото и тези действия представляват брутална демонстрация против установения правов ред и разкриват висока степен на неуважение към личността.

Прокуратурата обърна внимание на двете минали присъди на задържания - за грабеж и хулиганство. Справката за висящите дела срещу него показва, че има осъдителна присъда в Бургаския съд - отново за хулиганство. Делото обаче е минало само на първа инстанция.

Личността на Октай Енимехмедов разкрива завишена обществена опасност, тъй като при него се наблюдава трайно изграден престъпен модел на поведение, бяха още доводите на прокуратурата.

Според служебния защитник на нападателя - Боянка Аврамова към момента са събрани доказателства единствено в помощ на обвинението.

По думите й обаче в тази фаза на производството от събраните доказателствени материали не може да се направи извода, че Октай е автор на деянието, за което го обвиняват.

Адвокат Аврамова се позова на резултатите от няколко експертизи.
Тя припомни, че според балистичната експертиза газовият пистолет не е огнестрелно оръжия, освен това е бил технически неизправен. Патроните пък не представляват огнестрелни боеприпаси, подчерта още Аврамова. Тя цитира и заключението на вещите лица, че при изстрел с този тип оръжие не може да се стигне до летален край.

По думите на адвоката направената техническа експертиза на видеозаписа от залата в НДК изключва пряко агресивни действия на Енимехмедов. Тя мотивира искането си за по-лека мярка и с факта, че Октай от момента на задържането му цялостно и активно е съдействал на МВР органите, дори сам е участвал в следствените експерименти по собствено желание, добросъвестно е споделил адреса си в „Лозенец" и добросъвестно е спомогнал за огледа на таванската стая, в която живее.

Според Аврамова личността на Октай е много всеобхватна и не би могло да се използва единствено съдебното му минало при определянето на характеристичните му данни.

Тя подчерта, че са пренебрегнати данните за статута му на студент, постигнатите от него резултати в учението, както и че е изключителен човек, който винаги се е стремял да постига най-доброто.