Зам.-председателят на БСП Ангел Найденов изрази съжаление, че парламентарните групи тази сутрин преди заседанието не са успели да постигнат съгласие за обща декларация на парламента по случая.
Пленарният ден започна с декларацията на ДПС по повод опита за покушение срещу бившия лидер на движението Ахмед Доган.

ДПС настоя за нови експертизи и на оръжието, и на боеприпасите на Октай Енимехмедов, който в събота нападна лидера на партията.
Експертизите да се осъществят с участието на европейските институции, призова още Лютви Местан от парламентарната трибуна. Той упрекна тези, които не се разграничават достатъчно от опитите да се разменят позициите на нападателя и жертвата.

Новият лидер на ДПС е категоричен, че става въпрос за опит за политическо убийство, за покушение. Реакцията на делегатите е за обезвреждане на потенциален убиец, който освен пистолет, носел две хладни оръжия.

Нито етническата принадлежност на нападателя, нито криминалното му минало са основания да се променя толкова бързо квалифицирането на деянието, подчерта Местан и изтъкна, че сега обвинението е за хулиганство и за заплаха за убийство. Подмяната на квалифицирането на деянието създаде предпоставки за героизиране на един убиец, добави той.

По думите на Местан изявленията, че Октай Енимехмедов е използвал едва ли не играчка отключва симпатии към един потенциален убиец. Оценката на ДПС е категорична, че това е гавра и политически цинизъм.

Ангел Найденов също направи изявление от името на парламентарната група на БСП и го определи като опит за покушение. Това бе политическо покушение и случаят не може да бъде омаловажаван. Това е покушение срещу демокрацията и всеки български гражданин, заяви той.

Найденов определи сцените на насилие за отвратителни и призова да не се променя тезата. Той призова компетентните органи да предоставят най-бързо и пълна информация за случая и да се въведе ред при поднасянето й. Недопустимо е обективни факти да се поднасят чрез внушения на хора, които нямат нищо общо с разследването, заяви той и даде за пример шефа на Митниците, директора на НИМ, директора на Информационно обслужване.