Към настоящия момент Октай Енимехмедов продължава да мълчи при разследването. Това съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов, но в същото време Октай разказа за покушението си пред районния съд, където се гледа мярката му занеотклонение.
Цветанов отказа да съобщи дали е изследван с детектор на лъжата.

Запитан как е разбрал, че оръжието, което е използвай Октай не може да убие човек при положение, че е направен експеримент на стрелбище с пилешко бутче и след стрелбата месото било разкъсано, а костите счупени, Цветанов категорично заяви:
"Аналогиите с пилешко бутче или месо, което е замразявано - това е толкова несериозно и дори е смехотворно".

Цветанов поясни, че има европейски и световни стандарти, когато се използват бронежилетки и винаги животното, което се слага отговаря на определени изисквания.

Към настоящия момент за последните 5 години има около 19 случая за изстрел с газово оръжие в близост до тялото на човек и няма смъртен случай, няма сериозно увреждане. Само за един от случаите има нараняване на окото, защото е било в близост възпроизвеждането на изстрела.

Вътрешният министър е категоричен, че е установено, че с подобно газово оръжие и с подобни боеприпаси не може да се извърши убийство, а може само да се нарани повърхност на човека.
Цветанов подчерта още, че винаги, когато влиза на въоръжение бронежилетка, или стоп патрон, се правят изследвания, за да не бъде застрашен човешки живот.