Инициативен комитет „Съд за делегатите, пребили Октай Енимехмедов" организира протест от 12:00 ч. пред сградата на Народното събрание в София.

Инициаторите на протеста припомнят, че на 19 януари в НДК се състоя конференция на ПП „Движение за права и свободи". По време на същата тази конференция бяха извършени две престъпления. „За едното лицето Октай Енимехмедов е задържан и очаква съд и цялата строгост на закона.

За другото обаче виновни няма. Група лица по хулигански подбуди нанесоха побой с телесни повреди на Октай Енимехмедов - престъпление по Наказателния кодекс", пишат създателите на групата.

„Скандализирано е цялото българско общество, особено след като градският прокурор Николай Кокинов направи изявление, че едва ли не поведението на побойниците е нормално и ненаказуемо. Ние смятаме, че законът трябва да се прилага еднакво спрямо всички и всички трябва да са равни пред него - противното е двоен аршин, недопустим в правова държава. Всички български граждани видяха, че Енимехмедов беше повален и обезвреден, не оказа съпротива. Въпреки това беше бит с ритници и юмруци в главата и по цялото тяло от хулиганстващи лица, които са могли по този начин дори да го умъртвят", посочват още те.

„Ние не оправдаваме действията на Октай Енимехмедов, а осъждаме тези на делегатите, които го пребиха", заявяват организаторите на протеста от Инициативния комитет „Съд за „делегатите", пребили Октай Енимехмедов".

Сред исканията, разпространени до медиите, са записите от побоя да бъдат прегледани; лицата, нанесли побой над вече не представляващия никаква заплаха Октай Енимехмедов, да бъдат разпознати; анализиране на виковете на делегатите, сред които "убийте го" и "не го оставяйте жив", които могат да бъдат окачествени като подбудителство към убийство; да им бъде повдигнато обвинение за побой и хулиганска проява на обществено място и справедлив процес.

В градовете Бургас, Варна и Пловдив също се организират протести пред сградите на Съдебните палати.