Професор Илия Тодев от Историческия институт към БАН заяви на пресконференция, че съботният инцидент, при който беше нападнат лидера на ДПС, се случва, защото в обществото съществува пренебрежение към науката и историята.

„Този инцидент по-скоро прилича на замеряне с обувки и показва сериозни проблеми в политическите върхове. Същевременно, отношението към нападателя, който се превърна много бързо в жертва, показва проблем в някои политически формации, специално в ДПС", коментира той.

Тодев добави, че трудно може да приеме, че хора, които повече от 20 години се представят като борци за права и свободи, могат да се държат по подобен нецивилизован начин към един обезоръжен паднал човек.

„Струва ми се, че точно непознаването, липсата на историческа култура доведе и до единия, и до другия елемент от този тревожен и осъдим инцидент," изтъкна историкът.
„Историческата наука беше обругавана и още по-лошото, не беше използвана. Беше използвана без уважение към тези, които я правят, към учените, към историците", заяви той.

Тодев припомни финансовите проблеми на Института и изтъкна, че заплатите там са мизерни и в последните години не са изплащани в пълен размер.