Уволняват шефа на екипа на мероприятията - Георги Райков, и шефа на екипа за лична охрана на Доган в Национална служба охрана (НСО) - Георги Занев.

Други шестима служители от НСО са с различни дисциплинирани наказания.

Това стана ясно от брифинга на началника на службата за охрана ген. Коджейков във връзка с инцидента срещу лидера на ДПС Ахмед Доган.

Припомняме, тогава нападателят необезпокояван успя да стигне до трибуната, където беше Доган и направи два опита да стреля, без никой от гардовете от НСО да се намеси.

От различни политически формации поискаха оставката на самия Коджейков, но явно това няма да се случи.

Наказанията на шестимата служители са в степен на виновност. Шефът на НСО обаче отказа да посочи имената им.

Ген. Коджейков уточни, че наказания има за всички, за които е установено, че са нарушили правилата с действия или бездействия.

Той за пореден път повтори, че отговорността на НСО е била до ниво зала.

След направена вътрешна проверка, Коджейков отчете, че началникът по охрана на мероприятието и началникът на екипа по охрана са разположили хората си по неправилен начин.
Не е осигурен подход към трибуната, а служителите на НСО са оставени на голяма дистанция, която не им е позволило да неутрализират атаката.

Коджейков посочи, че в такива случаи, когато някой премине покрай гардовете, службите имат вътрешни начини за уведомяване, за да се предотвратят инциденти. „Не мога да кажа какво са си мислили служители ми и защо не са реагирали, когато Октай Енимехмедов е минал покрай тях", заяви шефът на НСО.

Той добави, че в своите обяснения те са посочили, че са помислили Октай за обикновен делегат, а когато е скочил по стълбите и е бил вече на трибуната, времето за реакция е било много малко и недостатъчно.
„Важното в случая е, че изобщо не е трябвало да се допуска да се стига до там", изтъкна той.

Шефът на Национална служба охрана обясни, че хората на НСО, които са били вътре в залата, са покрили всички нормативи, които се изискват от тях. Той увери, че служителите не отиват на улицата безхаберно и безотговорно, а много добре знаят какво трябва да правят.

Коджейков не счита, че трябва да си подава оставката след направения самоанализ.

Иначе след инцидента той коментира, че НСО са действали адекватно, като са евакуирали ВИП-а на безопасно място. По думите му са предприети всички мерки от неговата служба и от МВР за нормалното приключване на конференцията след инцидента.

Коджейков показа и писмото от ДПС, в което се посочва, че вътрешната охрана на пунктовете за пропуск на гостите и делегатите на събитието ще се осъществява от страна на фирма „Крон", която охранява сградата на НДК.
Шефът на НСО поиска и законодателни промени в Закона за НСО във връзка с регламентирано използване на помощни и средства като белезници и електрошок.

По-късно полк. Георги Райков заяви, че ще обжалва заповедта за уволнението си.

"Това уволнение за мен лично беше изненада. Очаквах дисциплинарно наказание, но не толкова крайно", коментира полк. Райков, който предпазваше Октай Енимехмедов от ударите на делегатите след нападението.

Той изтъкна един изключително важен детайл, поради който той ще търси своите права по законов ред: "Това, че бяха допуснати от страна на ръководството недостатъчно мерки, които предварително бяха изисквани от мен. Аз изисквах пълни мерки, пълен чекинг, който беше направен впоследствие. Преди това ми беше отказано".

"След атентата настана също един невероятен хаос от гледна точка на подмяна на заповеди за авангарди и на други такива нормативни документи, за които има достатъчно свидетели. Аз не смятам, че това редно и правилният подход. Търсеше се бързо развитие на ситуацията, за да има някой виновен, за да бъде общественото мнение захранено с някаква жертва. Ние не сме правилната жертва. Ще обжалвам в 14-дневния срок по закон", каза полк. Райков.

Той лично не чувства вина за случилото се и обясни, че няма безгрешни хора в службите. "За да не падне на ръководството главата", това е неговото обяснение за уволнението му.