Не само богатите бащи могат да си купят депутатско място, но и престъпните организации могат да си купят депутатски места.

Това каза пред Би Ти Ви политологът Стойчо Стойчев.

Той се обяви за по-висок преференциален праг, защото всяка демократична практика у нас бива побългарявана.

В България според Стойчев нямаме демократична, а клиентелна политическа култура и сме склонни да дадем каквото имаме в замяна на нещо, което получаваме директно от нашите патрони.

ГЕРБ, откакто е на власт, реагира според общественото недоволство, изрази мнение Стойчев.

На местни избори е най-голям интересът към купуване на гласове, защото с малък брой гласове можеш да спечелиш мандати, коментира политологът. Според него в малки общини с 5-6 гласа може да бъде пренаредена цялата изборна листа.

Интересът на партиите нараства правопропорционално с растежа на БВП, защото и бюджетите на общините се увеличават.

По-големите партии дават по-малко средства от малките партии. Друг инструмент е заплащането на членовете на секционни избирателни комисии, което се прави с публични средства.

Средно най-високата цена за предлаган глас дава ДПС, показват данни от изследване на политолога. За ГЕРБ - 30 лева, а за БСП - 23 лева.

Схемата за търгуване с гласове включва престъпна мрежа от политически, икономически елити, брокери на регионално ниво, дилъри на гласове, които упражняват натиск, осигурявайки пари и стоки, за да принудят гласоподавателите да гласуват за съответната политическа партия.