С излизането на пожаро-техническата експертиза за причините за пожара в бързия влак София - Кардам на 28 февруари може да се изключи версията за терористичен акт.

Това заяви председателят на временната анкетна комисия за установяване на причините за трагедията във влака Камен Костадинов, цитиран от БТВ.

Близките на деветимата загинали при пожара във влака София - Кардам се срещнаха с временната парламентарна комисия, която се занимава със случая. Срещата се състоя в Плевен.

Анкетната комисия имаше за цел да проучи обстоятелствата около инцидента и да провери нормативната уредба, която гарантира безопасността на железопътния транспорт. На срещата комисията обяви заключенията си.

Днес той се е запознал с цялостната пожаро-техническа експертиза относно причините за възникването на пожара.

Костадинов заяви, че резултатите са изключително важни за продължаването на работата на ръководената от него комисия и отказа да направи какъвто и да е коментар по съдържанието на експертизата, тъй като тя е секретна.

Констатацията от публикуваната част от последната и най-важна експертиза беше, че пожарът е причинен от високата температура на отоплителната инсталация.

Заради това са се запалили флакони с дезодорант от багажа на пътниците, които са били сложени върху парното.

Тепърва ще се търси и конкретна отговорност за причинените смъртни случаи.

Близките на деветимата загинали при пожара във влака София - Кардам се срещнаха днес с временната парламентарна комисия по случая.

Камен Костадинов каза, че е изключително доволен и от срещата. "Те трябва да виждат в лицето на комисията свой партньор. Ние също като тях искаме да разберем причината за трагедията, както и да предложим такива мерки, че подобни инциденти да не се повтарят", поясни Костадинов.

Адвокатите на близките на загиналите при пожара - Васил Василев и Йорданка Вандова са удовлетворени от срещата си с наблюдаващия прокурор по делото Валери Мирчев, заяви Василев.

Според него разследването е още в начален етап и все още има много експертизи и анализи, които трябва да се правят.

По думите му е важно да се достигне до конкретните заключения на вещите лица.

В момента не стои въпросът за следствен експеримент с всичките му условности, които би имал този експеримент, каза Василев. Той не е участвал в срещата на близките с анкетната комисия по случая.

По време на срещата Камен Костадинов увери близките, че Министерството на транспорта има готовност да предостави вагони и да бъде извършен следствен експеримент, ако разследващите поискат това.

Припомняме, част от пожаро-техническата експертиза за инцидента край Червен бряг беше оповестена в сайта на Окръжна прокуратура - Плевен преди няколко дни.