Категорични са доказателствата за това, че е било извършвано подслушване на политици и протестиращи граждани. Това заяви служебният министър Бойко Рашков по време на отчета на правителството за първия си месец работа.. "Тези случаи не са един или два."

Рашков заяви, че не може да каже конкретни имена, тъй като това би било престъпление по закона за СРС, но щял да предостави данните на ресорната комисия по контрол на службите в новия парламент.

Също така Рашков заяви и че не е извършвал чистка за разлика от предишни министри като например Цветан Цветанов, който събрал всички регионални директори на МВР и ги накарал да подадат оставка. "В момента няма място за такова прочистване, а не е и извършвано такова прочистване", каза той.

"Основната задача на МВР е да осигури провеждането на честни избори, така че всеки глас на български гражданин да бъде отчетен, така както е подаден, а не така, както някой иска да го манипулира", каза на свой ред министърът на вътрешните работи Бойко Рашков.

По думите му МВР няма отношение и нива по отношение на проблема с купуването и продаването на гласове. Имало отделни случаи на служители, занимавали се с това, по отношение на които са предприети съответните мерки.

Създаден е специален щаб в МВР, начело с главния секретар, който да следи за честността на изборите. Подобни щабове са създадени и във всички 28 области. Към момента има 9 подадени сигнала за изборни нарушения, но няма образувани досъдебни производства.

Ген. Румен Миланов: Рокадите по върховете на службите за сигурност са политически

Ген. Румен Миланов: Рокадите по върховете на службите за сигурност са политически

Да се препроектира системата за национална сигурност...

Припомняме, поредният скандал с твърдения за подслушване на политици тръгна от съпредседателя на "Демократична България" Атанас Атанасов преди няколко седмици. Не за първи път Атанасов прави такива твърдения, но до този момент няма изнесени публични доказателства.

Думите на Атанасов обаче бяха потвърдени само няколко дни след встъпването си в длъжност от служебния министър Бойко Рашков.

Предишните управляващи от ГЕРБ отрекоха категорично да е имало такова нещо.

В края на миналия месец прокуратурата обяви, че възлага проверка в дирекция "Вътрешна сигурност" - МВР, ГДБОП и ДАНС, за да се разбере дали наистина е имало подслушвани на политици.