"Парите за отбрана и сигурност намаляват с 1 милион лева, а за сметка на това ще има 15 милиона повече за почистване и 500 000 лева за почистване на междублоковите пространства. Явно междублоковото почистване е различно от общото, а международната ситуация не подсказва да променим приоритетите си".

Това коментира по повод бюджета на столицата Стефан Марков, общински съветник от "Движение България на гражданите", част от групата на РБ в Столичния общински съвет. Проеткобюджетът беше представен вчера на пресконференция от заместник-кмета по финанси Данчо Барбалов. Марков допълни, че е смущаващ начинът, по който общинските съветници биват поставени за пореден път пред свършен факт.

"След случилото се в Париж на 13 ноември не просто не трябва да намаляваме парите за сигурност, а трябва да ги увеличим", коментира Марков. "Явно за ГЕРБ, АТАКА и ВМРО почистването на листата по улиците е изключителен приоритет, като се имат предвид допълнителните 5 милиона лева от миналата седмица за подобни дейности", допълни Марков.

"Смущаващ е начинът, по който общинските съветници биват поставени за пореден път пред свършен факт. Проеткобюджетът беше представен вчера на пресконференция от заместник-кмета по финанси. Излиза така, че е по-важно медийното внимание, а не мнението на общинските съветници за бюджета, които разбрахме от медиите. От това аз разбирам, че ГЕРБ нямат нужда от гласовете на Реформаторски блок при гласуването на бюджета", каза още Марков.

Той представи още нещо смущаващо - публичното обсъждане е предвидено да се случи на 30 ноември (понеделник), а срокът за становища и предложения е 27 ноември (петък) - три дни преди обсъждането. "Излиза, че ние, общинските съветници, избрани от гражданите на София, трябва на база пресконференцията на заместник-кмета да направим своите становища и предложения - това е недопустимо", подчерта Марков.

Третото притеснително нещо е, че в понеделник членовете на постоянната комисия по "Бюджет и финанси разбираме, че няма да има заседание на комисията във вторник. "Вместо заседание, в същия ден и приблизително в същия час е имало пресконференция за бюджета, който продължава да не ни е представен и за който ние разбираме отново от медиите", коментира Стефан Марков.

Той каза, че има планувано представяне на бюджета пред общинския съвет на 18-19 декември, в Банско, като той определи това като несериозно, защото датите са месец след крайния срок за становища и предложения и месец след пресконференцията и публичното обсъждане. В заключение Марков призова за по-професионално и отговорно отношение към толкова важна тема като бюджета на столицата и сигурността на гражданите.