От ГДБОП съветват да не се отваря изобщо имейл - спам, изпратен сякаш от МВР. Днес отново има спац атака, осъществена като са използвани ефективни мейли на МВР". За това предупреди Явор Колев, директор на дирекция компютърни престъпления в ГДБОП по време на брифинг за спам атаката по-рано днес от името на МВР.

Съобщенията се изпращат от електронен пощенски адрес: opp@mvr.bg, наименован "Пътна полиция МВР" и съдържат прикачен файл, за който се претендира, че е електронен ФИШ от КАТ или призовка за извършено друго нарушение по Закона за движение по пътищата.

Колев обясни, че няма хакване на сървъри на МВР. Както и че няма такъв мейл.

Самата спам атака цели да подведе потребители, за да отворят мейла. По този начин да им бъде заразен компютъра с вирус - тип троянски кон. Такива атаки се провеждат от 2016 година.

Атаките са свързани с изнудване за пари.

 ГДБОП предупреждава за спам атака, имитираща имейл от КАТ

ГДБОП предупреждава за спам атака, имитираща имейл от КАТ

Затова - не го отваряйте и директно го изтрийте

Ако потребителите са отворили такъв файл, те трябва да преинсталират компютрите си. Явор Колев съветвам подлъгалите се потребители да сменят и паролите си. Компютърната система, която е заразена с троянски кон има за цел да краде пароли на комютри, за да ги направят част от бот мрежи, които да станат част от корумпирана мрежа.

В момента няма информация за подадени жалби от жертви.

Използван е германски хостинг за спам атаката, но в момента се разаснява случаят, обясни още Колев.