"Ние, от БСП, няма да подкрепим в Народното събрание доклада за сигурност. За нас приоритетите по тема "Сигурност" са други. За нас Русия е стратегическа възможност и партньор, а не заплаха", обяви на пресконференция, зам. - председателят на БСП Кирил Добрев.

"Призоваваме вицепремиерите Красимир Каракачанов и Валери Симеонов да оттеглят подписите си от доклада. Много години, и особено в предизборната си кампания, те отстояваха съвсем различна позиция", припомни той и добави, че от партията държат групата на патриотите да не подкрепи този доклад в парламента.

Депутатите спорят заплаха ли е Русия за националната ни сигурност

Депутатите спорят заплаха ли е Русия за националната ни сигурност

За БСП и "Атака" това са "натовски глупости" и антируска политика

За БСП проблемите за сигурността са съвсем други, категоричен е Добрев. "Проблемът със сигурността, това е битката с бедността и борбата с корупцията. Защото няма как голо и босо МВР да се бори с престъпността и да защитава сигурността на страната".

Според него България отново е в мутренските години, посочвайки отвличанията и бандитите. "Това е основният проблем за сигурността в страната и БСП настоява това да е дневният ред на българския парламент", заключи Кирил Добрев.

Според Атанас Зафиров, член на Изпълнителното бюро на БСП "Сензационните документи" за "Грипен" не представляват нищо повече от една най-обикновена справка.

От Ню Йорк президентът моли съветниците около Борисов да четат повече

От Ню Йорк президентът моли съветниците около Борисов да четат повече

Национална сигурност не се гради всеки ден със смяна на позициите

"Ако срещата беше за Ф-16, справката щеше да бъде в същия вид и не виждам лобизъм", коментира Зафиров. По неговите думи в публикуваните в интернет опорни точки за "Грипен" няма нищо нередно.

"В тях се изразява благодарност от проявения интерес - какво по-нормално от това. Според него ген. Радев говори като експерт относно купуването на самолетите."Радвам се, че тези документи бяха извадени, за да се види още веднъж какъв великолепен специалист е. Жалко е, че военно-въздушните сили загубиха такъв достоен генерал, но за сметка на това България има достоен президент", изтъкна Зафиров.