Президентът Румен Радев коментира пред БНТ, че премиерът е подведен от своите съветници по въпроса за избора на боен изтребител за армията.

В Ню Йорк, където е на посещение за сесията на общото събрание на ООН, Радев определи избора на "Грипен" като напълно прозрачна процедура.

Той отрече да е давал становище за този тип самолет, ставало въпрос за нещо съвсем друго нещо, за делегация идваща в България. "Не може да си прочел един хвърчащ документ, а има сто такива, и да излизаш и казваш най-странни твърдения", заяви още Румен Радев. Президентът уточни също така, че премиерът Пламен Орешарски не е търсил негова експертиза по отношение на шведския изтребител "Грипен".

Темата за изтребителите е вече досадна на народа, смята Радев. Помолен да коментира думи на министър-председателя Бойко Борисов по отношение на придобиването на нов боен самолет, президентът посочи, че в ръцете на правителството са ресурсите, но и отговорността за модернизацията на Българската армия.

Борисов иска да дава пари, но не и да "опосква" резерва

Борисов иска да дава пари, но не и да "опосква" резерва

Ще работим да паднат санкциите срещу Русия, обеща премиерът

Радев се надява, премиерът да не си мени решенията. "Национална сигурност не се гради с ежедневна смяна на позициите. Товa е стратегическа сфера за сигурността и за бъдещето на страната", категоричен е държавният глава. 

Румен Радев съветва и моли Бойко Борисов и съветниците му да четат и да не се заблуждава премиера с глупави становища. За казусът с изтребителя, той коментира, че това е най-добрата процедура в България по равнопоставеност, прозрачност и обективност.

Радев повторно помоли "тези хора да четат, не го правят изобщо."

Държавите-членки на ООН трябва да представят своите предложения и да постигнат консенсус за предприемането на реформи, които да увеличат ефективността в работата на Организацията и да ускорят процеса по вземане на решения в случаи на кризи, коментира президентът Румен Радев пред представители на български медии.

"Кризите възникват и се развиват много бързо, а постигането на консенсус понякога изисква твърде много време", подчерта държавният глава.