Не участвам в никакви интриги по свалянето на председателя на БСП. Това каза Румен Овчаров в ефира на bTV.

Овчаров отрече, че стои зад оставката на Желю Бойчев като зам.-председател на ПГ на БСП и че го е подтикнал да я подаде като знак към лидера Корнелия Нинова, че повече няма да търпи водената от нея политика.

Според Овчаров оставката на Желю Бойчев като зам.-председател на ПГ на БСП не е свързана с вота на недоверие. "Неговата идея не е от вчера", посочи Овчаров.

Парламентът гласува вота на недоверие

Парламентът гласува вота на недоверие

Очаква се той да бъде подкрепен от БСП и ДПС…

Ще има предсрочни избори, но те няма да са толкова скоро, колкото им се иска на някои, прогнозира Овчаров.

Не мисля, че на Корнелия Нинова толкова много ѝ се иска, каза Овчаров, като уточни, че по-скоро има предвид десните партии. Според него евроизборите и местните избори догодина ще са критерият.

Жельо Бойчев напуска ръководството на ПГ на БСП
Обновена

Жельо Бойчев напуска ръководството на ПГ на БСП

Причините за напускането са лични

"Ако някой е очаквал, че правителството ще падне, просто е трябвало да провери какво се е случвало след вотове на недоверие. Няма такъв случай все още в България", посочи още Овчаров.

Той потвърди оценката си отпреди време, че "Корнелия Нинова го кара през просото". "Добре съм я дал тази оценка тогава, не се е променила", подчерта той.

Според него БСП може да спечели избори само ако консолидира всички, които искат да променят модела на управление на държавата.

"За да обедини усилията си, тя трябва да консолидира всички в лявото политическо пространство, да обедини усилията им в една посока. За да може всичко да се случи, трябва да обедини усилията на цялата Българска социалистическа партия. Не че ще се заобичаме всички, но да работим в една посока, а не един срещу друг. До момента не виждам стъпки по нито един въпрос", обясни Овчаров.

Той обаче все още дава кредит на доверие на Корнелия Нинова. Според него тя все още може да направи необходимите стъпки и да вземе необходимите решения.

"Макар че не е само тя човекът, който трябва да направи тези промени. Като гледам пламналите погледи на някои от кръга около нея, като виждам как са си повярвали, че те са "и пътят, и истината, и животът" и не чуват никого около себе си, ми се струва, че действията трябва да са доста бързи", заяви Овчаров.

Той обаче уточни, че няма да назовава имена.