Не знаем колко пари сме похарчили за ромската интеграция. Затова разработват специален механизъм, който да следи как и за какво се харчат парите за интеграция на ромите. Това стана ясно от изявлението на вицепремиера по еврофондовете Малина Крумова, която взе участие в дискусия за ромската интеграция, която се провежда в София.

Интеграцията е доста сложно нещо, коментира тя, като допълни, че този процес изисква двустранни усилия. Когато усилията не са от вътре, от самата общност, начинът, по който интеграцията да се случва не е определен от самата общност, по думите на Крумова, се получава налагане на определени мерки от външни сили. Затова и те не са толкова успешни. Според нея ключово е да се гарантира образование за ромските деца.

Изработвала се методология за това как се изразходват ромските средства. Ще се събира информация от различни институции.

Основният пропуск до момента е липсата на цялостна методика за оценка на реално вложените средства, първо за проследяване на това колко са вложени, тъй като почти никой не може да ви каже колко милиони са вложени, заяви вицепремиерът в отговор на въпрос на News.bg не трябва ли да се направи ревизия на програмите за ромското включване. Трябвало да се проследи и какво се е постигнало с влагането на средствата за ромска интеграция.

Крумова обеща да сме максимално ефективни в усвояване на средствата, но и в същото време да се постигне успешна интеграция на ромската общност. 210 милиона евро ще се инвестират в интеграция на ромите по различни фондове. Страната ни също е бенефициент по тези средства заедно с други държави.

Ромската интеграция е тема, която вълнува целия ЕС, а успешните интеграционни практики могат да се прилагат и към бежанци и мигранти, според нея.

Във форума участва и здравният министър Илко Семерджиев. Той благодари на НПО-тата за ангажираността им към темата. Това е тест за интелигентност и ефективност на нацията, подчерта той. Той акцентира върху солидарността в обществото. Да сме единни в многообразието, призова здравният министър. Според него имаме много успешни интеграционни практики като проектите за здравните медиатори и ромския театър. Тези пилотни проекти трябва да станат национална политика, категоричен е Семерджиев.