Работници от "Лукойл Нефтохим Бургас" излязоха на протест. Стотици служители блокираха движението при изхода на Бургас в посока София, съобщи БНР. Протестът им започна с изпълнение на българския химн.

Причината за недоволството на нефтохимиците е политическата несигурност във връзка с дерогацията за вноса на руски петрол. Според протестиращите, ако дерогацията бъде отменена, рафинерията ще спре работа. Нефтохимиците се страхуват, че така може да загубят работните си места.

Припомняме, че понеделник синдикатите в предприятието обсъдиха на извънредно заседание какви действия да бъдат предприети при отмяна на дерогацията за руски петрол, а ден се появи идеята и за евентуално блокиране на част от АМ "Тракия". Във вторник Синдикатът на българските нефтохимици излезе с декларация, в която се изтъква, че дерогацията делът на съхраняваните запаси на нефт и нефтопродукти в страната са станали в разменна монета в преследването на партийни и корпоративни интереси. Според синдиката дерогацията поражда съществен риск за работните места на българските нефтохимици и за гаранциите за дългосрочна заетост.

Рафинерията в Бургас ще продължи да работи, уверява Борисов

Рафинерията в Бургас ще продължи да работи, уверява Борисов

Няма да бъде внасяно искане за отмяна на дерогацията, докато не стане ясно дали Лукойл ще си плати данъците

По-късно днес трябва да се проведе извънредно заседание на Народното събрание и, ако то не се провали заради обявения бойкот от част от партиите в парламента, депутатите трябва да разгледат ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за енергетиката, както и приетите на първо четене от ресорната комисия изменения в Закона за запасите от нефт и нефтопродукти, които предвиждат търговците на горива вече да имат правото да държат до 70% от запасите извън България.

Петков: Пропуск е България да не печели над 2 млрд. годишно от собствена инфраструктура

Петков: Пропуск е България да не печели над 2 млрд. годишно от собствена инфраструктура

ПП-ДБ няма да присъстват на извънредното заседание в НС, потвърди той