Депутатите се заеха с второ четене на Закона за енергетиката.

От "Възраждане" веднага скочиха срещу залегналата либерализация на енергийния пазар, която щяла да увеличи сметките за ток на хората от 2026. Павела Митова от ИТН се обяви против целия закон именно заради либерализацията. Не е сега времето, подчерта народният представител. В закона тя видя и пропуски по отношение на европейска директива, а и се опасява, че преди 2038 ще се затворят централите.

Всичко, което предлагате за нас е вредно, обясни и Драгомир Стойнев от БСП. Не продавайте енергетиката за жълти стотинки, настоя той. Българската енергетика, по думите му, винаги е била гордост за страната ни и настоя това да остане така. За червените всички предложения са направени, за да върже Асен Василев бюджета.

Предвижда се пълна либерализация на пазара на едро на електрическа енергия до края на 2023 г., при запазване на битовите потребители на регулиран пазар до 2026 г. В предвидените изменения и допълнения се прекратява ролята на обществения доставчик на "Национална електрическа компания" ЕАД (НЕК) и се премахват квотите на производители за регулирания пазар. В законопроекта е предвидено крайните снабдители на енергия, като доставчици на универсална услуга, да са задължени да снабдяват битовите клиенти.

Битовите потребители на ток да излязат на свободния пазар от 2026 г., приеха на първо четене в НС

Битовите потребители на ток да излязат на свободния пазар от 2026 г., приеха на първо четене в НС

С настоящия законопроект се предвижда пълна либерализация на пазара на едро на електрическа енергия до края на 2023 г. при запазване на битовите потребители на регулиран пазар до 2026 г.

На моменти дебатът се превръщаше в панаир обаче, така че председателят Росен Желязков направи забележка на депутатите, че явно амфитеатралното разположение на пленарна зала им напомняло на баир, но да не си подвиквали.

Напрежение се породи и от отсъствието на министъра на енергетиката Румен Радев, който в началото присъстваше в пленарната зала, но заради дългия дебат излезе.

Какъв е смисълът министърът на енергетиката да е тук, ако мълчи като фикус? Този въпрос отправи от трибуната на НС Тошко Йорданов. Той е изчислил колко въпроса са му отправили от опозицията. Хубаво е този фикус да проговаря от време на време, изтъкна Йорданов. Оказа се, че не само липсата на енергийния министър тормози депутата от ИТН, а и бурните реакции на депутат от ПП/ДБ. Манол Пейков подвиква с зала като чобанин, а мен ме наказвате за всяка казана дума, посочи Тошко Йорданов.

Председателят на НС обясни, че на второ четене министърът не е длъжен да е в зала и да отговаря на въпроси. От "Възраждане" настояха той да върне министърът на енергетиката. Не сме в процедура на парламентарен контрол, отново обясни парламентарният шеф.

Депутатите ще поправят Закона за енергетиката на МС

Депутатите ще поправят Закона за енергетиката на МС

И предвижданата либерализация на пазара за ток за битовте потребители

По време на дебата от КНСБ разпространиха позиция, че разглежданите изменения в Закона за енергетиката създават риск да не се изпълни подписаното споразумение с протестиращите миньори и енергетици.

Проектозаконът предвижда да отпадне чл. 4, ал. 2, т. 8, която гласи "определя обща годишна квота за задължително изкупуване на електрическа енергия от производители, ползващи местни първични енергийни източници (на гориво), до 15 на сто от цялата първична енергия, необходима за производството на електрическа енергия, консумирана в страната за всяка календарна година, по съображения за сигурност на снабдяването".

Отпадането на този текст от закона отменя основен инструмент за осигуряване на национална независимост при доставките на електрическа енергия. Това предложение е насочено пряко срещу запазването на възможностите за използване на местния ресурс от въглища, заявяват от КНСБ.

Точка едно от Споразумението предвижда държавата да договори механизъм за капацитет, чрез който да се гарантира работата на въглищните централи. Отпадането на чл. 4, ал. 2, т. 8 преди въвеждането на този механизъм заплашва работата на производствени централи, част от критичната инфраструктура.

КНСБ настоява Народното събрание да запази член 4, ал. 2, т. 8 от Закона за енергетиката в настоящия му действащ вид. В противен случай парламентът няма да спази одобреното вчера Споразумение и това ще минира за пореден път диалога с протестиращите и ще доведе до ескалация на напрежението.

Пламен Димитров плаши с ескалация, въпреки поканата за среща в неделя

Пламен Димитров плаши с ескалация, въпреки поканата за среща в неделя

Конфедерацията настоява държавата да гарантира включването и "на социалните партньори", т.е. на синдикатите