Премиерът Николай Денков е поканил синдикатите за среща в неделя. Поканата е получена вчера, малко преди полунощ, обяви в студиото на Нова телевизия президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Явно причината са протестите и пътните блокади на енергетиците заради Плана за справедлив преход. Пламен Димитров каза обаче, че ако действително териториалните планове вече са изпратени, той не знае какво би се обсъждало в неделя и срещата би била безпредметна. Предупреди и че "ако напрежението не се канализира с реални стъпки, може да се стигне до още по-голяма ескалация".

Пламен Димитров посочи, че още от първия ден на това правителство са предупредили Денков, че темата за енергийния преход е централна, но и това правителството отлага "нещата до 12 без една минута". Според него решение има, ако има политическа воля.

И до този момент Пламен Димитров не е разбрал откъде идва крайният срок, възприет за затваряне за въглищните централи. Припомняме, този срок бе приет от правителството на Бойко Борисов през 2019 г. с приемането на рамката за Зелената сделка. Конкретни дати за отделни въглищни централи действително няма гласуван.

Синдикалистът повтори съображенията на протестиращите, които искали гаранции - "Тези хора не протестират за обезщетение, а за работата си и за бъдещето си. Искат гаранции, че това, което правят, ще продължат да го правят."

Миньорите получават до 36 заплати, ако не им се работи в новата държавна фирма

Миньорите получават до 36 заплати, ако не им се работи в новата държавна фирма

Правителството е приело плана за справедлив преход

Димитров повтори и това, че държавата трябва да гарантира, че синдикалните структури ще останат и ще бъдат включени в плановете.

Вчера по време на протеста на миньорите, който продължава на места и в момента, КНСБ разпространиха позиция в тяхна подкрепа, в която настояха и за прилагане на механизъм за дялово участие на работниците и служителите в предприятията от въгледобивните региони при осъществяване на инвестиционните проекти за нови ВЕИ или индустриални зони.

Конфедерацията настоява държавата да гарантира включването и на социалните партньори, т.е. синдикатите, в изготвянето на стратегическите национални планове в областта както на енергетиката, така и на останалите сектори, засегнати от нисковъглеродния преход.