Договорки и диалог в кулоарите няма да решат проблема пред миньорите и енергетиците. Това посочи президентът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от БНР.

Той отбеляза, че до момента няма промяна в това, че правителството ще се откаже от приемането на плановете за енергиен преход.

Димитров увери, че синдикатите са в готовност за диалог с управляващите.

"Няма намерение за промяна към този момент на правителството за внасяне на териториалните планове днес на Министерски съвет. Сега, г-н Борисов какво се е договорил с г-н Василев, аз не знам. Тия 36 заплати, дето тук чета по медиите, трябва да видим какви са, що са, на кого са. Поименно ли ще ги дават, как, и там ли фирми ще има определени, или някакви други, не ми е ясно какви са", заяви той във връзка с днешните коментари в парламента.

Според него обаче не се правело по този начин.

рябва да има сядане на масата и да се договарят нещата както трябва. Не в кулоарите, не по телефона - вчера с академика, пък днес с министъра", изрази недоволство синдикалистът.

Денков не може да гарантира работата на миньори и енергетици до пенсия

Денков не може да гарантира работата на миньори и енергетици до пенсия

Правителството се съобразило доколкото е възможно с исканията на миньорите

По-късно от КНСБ разпространиха позиция по повод протестите на миньорите, заявявайки че ги подкрепят.

"Ескалиращото напрежение сред миньорите и енергетиците от въглищните региони през последните дни е ясно доказателство, че отговорните институции не предприеха нужните действия в необходимите срокове за справяне със социалните и икономическите последици от прехода към нисковъглеродна икономика", пишат от синдиката и припомнят своите призиви за спешни и критично-неотложни действия и решения по НПВУ, ТПСП, ИНПЕК и заради липсата на Енергийна стратегия за осъществяване на справедлив нисковъглероден преход.

Няма напредък и в комуникацията с ЕК по Решение на НС за предоговаряне на ПВУ за отпадане на изискването за намаление с 40% на въглеродните емисии до 2026 г. в сравнение с 2019 г., като настояваше правителството да подложи на обсъждане със социалните партньори конкретните предложения, мерки и проекти в процеса на предоговаряне на НПВУ. КНСБ отново настоява да не се предлагат допълнителни рестрикции към въглищните мощности, особено до 2026 г., което ще предизвика почти нерешими проблеми в енергийния баланс и енергийната сигурност на страната.

Това се отнася и за проектите, които България подготвя по отношение на допълнителните средства, които страната може да получи по новия инструмент RePowerEU.

От КНСБ настояват правителството да положи всички усилия и да осигури средства за картографиране на уменията по разработване на ТПСП до този момент.

Освен това КНСБ настоява за разработване и прилагане на механизъм за дялово участие на работниците и служителите в предприятията от въгледобивните региони при осъществяване на инвестиционните проекти за нови ВЕИ или индустриални зони. Конфедерацията настоява държавата да гарантира включването и на социалните партньори, т.е. синдикатите, в изготвянето на стратегическите национални планове в областта както на енергетиката, така и на останалите сектори, засегнати от нисковъглеродния преход.

Миньорите от "Марица-изток" изгониха зам.-министъра на енергетиката, дошъл да се срещне с тях

Миньорите от "Марица-изток" изгониха зам.-министъра на енергетиката, дошъл да се срещне с тях

Те настояват за отлагане на приемането на Териториалните планове за справедлив преход