На среща между Бойко Борисов, Делян Добрев, Делян Пеевски при министъра на финансите Асен Василев са били договорени мерки, които да успокоят протестиращите миньори и енергетици, както и са били обсъдени и параметрите на Бюджет 2024 година.

Това съобщи след проведената среща лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. И се обърна към протестиращите да преустановят недоволството си, като проблемите щели да се решат с диалог.

"Изключително съм удовлетворен от срещата. (...) От финансовия министър ми бе потвърдено, че до 2038 година централите ще работят. Това е доста време, дотогава технологиите ще напреднат много. Второ - който иска да напусне, получава 36 заплати, да му се изплатят веднага. Има възможност, финансовият министър гарантира. Трето - да отпадне в текста, че върху самите мини може да се прави соларен парк", отчете постигнатите успехи бившият премиер.

От своя страна депутатът Делян Пеевски увери, че нито един миньор няма да остане без работа.

Денков не може да гарантира работата на миньори и енергетици до пенсия

Денков не може да гарантира работата на миньори и енергетици до пенсия

Правителството се съобразило доколкото е възможно с исканията на миньорите

Други постигнати договорки са и забрана за поставяне на соларни панели върху язовири, улесняване на поставянето на такива обаче в урбанизирани територии - покриви, търговски сгради и др.

"Надявам се на Министерския съвет днес, с тази диалогичност на Асен Василев към миньорите, да успокоим напрежението и да решим проблемите", добави Борисов.

Все пак критики отправи "вътрешната опозиция" в ГЕРБ Делян Добрев - по думите му инвеститорите ще искат над 3,5 милиарда помощ от държавата срещу няколкостотин милиона инвестиция. Все пак комисията по контрол на еврофондовете ще разгледа казуса.

Борисов контрира думите на Делян Добрев от малко по-рано през деня, че Асен Василев бави бюджета за догодина заради неизлизане на сметките по отношение на приходите в хазната.

"Делян Добрев вече е убеден в противното, че отлагането е, защото няма парламент, работещи комисии, няма смисъл да го превръщаме в предизборна кампания. И преди казах - ние сме уникално управление в света, хора, които не се понасят, дебатират час и половина тези теми. Както казва Делян - работим за общото благо", отговори на въпрос на News.bg Бойко Борисов.

ПП: Не слагаме дата за затваряне на ТЕЦ-овете

ПП: Не слагаме дата за затваряне на ТЕЦ-овете

Цените на въглеродните емисии обаче ги правели нерентабилни