Националната електрическа компания е поискала цената на тока на едро, който продава, да бъде преразгледана и да се увеличи най-малко с 4,5%.

В момента компанията продава на загуба електроенергията, каза изпълнителният директор на НЕК Михаил Андонов, цитиран от БНР. Той уточни, че в регулатора са подадени съответните документи за преразглеждане на ценовата рамка за тази година.

Това, което се случва в системата, увеличението на цената на електроенергията вследствие увеличението на цената на газа, не е разчетено в ценовата рамка на НЕК. Другото, което не е разчетено, това е пускането в експлоатация на "Брикел" и възобновяемите източници, обясни Андонов.

НЕК ще завърши годината с печалба от 70 милиона лева преди данъчното облагане. Тя е по-ниска заради намалелия наполовина износ и повишеното с близо 7 % потребление на ток в страната.

Михаил Андонов каза още, че не се очакват проблеми с тока по зимните курорти. Само курортът "Боровец" в момента е без двойно електрозахранване. Този проблем ще бъде решен до края на следващата година, увери той.