Нено Димов, министър на околната среда и водите, трябва да отговори за разхождащия се из Пловдив каракал. Това заяви Явор Гечев от "Четири лапи" в интервю по телефона за Нова телевизия.

Вчера във фейсбук групата Забелязано в Пловдив се появиха снимки на животното, което върви по ограда в центъра на града.

Гечев не се запознава сега с каракала, тъй като и друг път животното се е оказвало на свобода. От организацията са засичали също така и други снимки на стопанката с животното по улиците, но на София. По информация на Явор Гечев каракалът е регистриран и живее в София.

Законът напълно забранява отглеждането от граждани на всички видове котки, освен домашната котка. Причината е, че тези животни не са опитомени, не се подават на пълно опитомяване и в тях може да се събуди дивия инстинкт много бързо. Няма изключения в закона, затова и Гечев заяви, че всички въпроси трябва да бъдат обърнати към МОСВ и директно към министър Нено Димов.

Ако остане на свобода, т.е. ако избяга, този каракал би се хранил с гризачи, с други бозайници, например котки и дори кучета, птици. Най-вероятно би се научил да ползва и кофите за боклук. Гечев посочи, че женските от този вид котки стигат 13-14 кг, а мъжките и до 20 кг. Той бе категоричен, че отглеждането на такива животни в домашни условия е опасно.