Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу непълнолетна за палеж на имущество със значителна стойност. Пожарът е представлявал опасност за живота на обитаващите сградата и е било възможно той да се разпростре и върху други имоти със значителна стойност, съобщиха от държавното обвинение.

Доказателствата от досъдебното производство сочат, че обвиняемата била проблемно дете. Не харесвала ограниченията, била с асоциално и агресивно поведение. Употребявала психоактивни вещества и имала слаб самоконтрол. В продължение на няколко години преди 2020 г. тя била настанявана в различни кризисни центрове. Във всички тях била регистрирана с многобройни бягства и намеса на полиция. От 30 октомври 2020 г. била настанена в кризисен център за деца в София. За десет дни момичето било обявявано пет пъти за общодържавно издирване. Престоят му в центъра бил съпровождан с агресия към другите деца и персонала и повреждане на имущество.

Проверяват клип за побой между две момичета в Койнаре

Проверяват клип за побой между две момичета в Койнаре

Ще прегледаме дали е ангажиран психолог

На 10 ноември 2020 г. при поредното връщане от полицията в кризисния център обвиняемата била настанена сама в кризисно звено, отделено с подсилена метална врата. При настаняването й там тя заплашвала, че ще руши и напада персонала. Крещяла и буйствала, като изкривила вратата на помещението до степен тя да се отваря много трудно. Около 19.30 ч. извадила скрита запалка и подпалила пердетата в помещението. Много бързо стаята била обхваната от пламъци и се образувал гъст черен дим. Била сигнализирана пожарна. Персоналът не успял да отвори изкривената врата на помещението. Вратата била отворена от пристигналите на място пожарникари, които загасили пожара и спасили живота на момичето, а то било настанено в болнично заведение.

Задържаха четирима скитници в Бургас за палеж на изоставена сграда

Задържаха четирима скитници в Бургас за палеж на изоставена сграда

Те често палели огън във тъмните часове, за да се топлят

Стойността на целия запален Кризисен център е 316 454 лв., а на причинените вреди - 2 538, 40 лв.

Обвиняемата е неосъждана, с начално образование, учаща. Към момента на извършването на палежа била 14-годишна, което води до редуциране на предвиденото в закона наказание до 3 г. "лишаване от свобода" за престъплението по чл. 330, ал. 2, т. 1 и т. 2 вр. ал. 1 вр. чл. 63, ал. 1, т. 3 от НК, за което е повдигнато обвинение.

Предстои насрочване на разпоредително заседание по делото от съда.