В националния план по заетостта не са предвидени средства за компенсации на работниците в „Кремиковци", ако те бъдат съкратени.

Това заяви министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова, цитирана от БНР.

Към работещите в комбината ще се подхожда както към всички в страната, които са изправени пред риска да останат без работа.

Работна група е определила графика за съкращения на част от металурзите. Това ще става поетапно в периода от 25 април до края на юли.

По думите на министър Масларова министерството на труда и социалната политика е предложило на „Кремиковци" план за ситуацията още в края на миналата година, но ръководството и работниците в „Кремиковци" не са подходили сериозно към него.

Допълнителни средства за работниците от комбината могат да бъдат заделени само ако правителството реши това, заяви Масларова.

Като нереалистични министър Масларова определи исканията на металурзите за 30 средни работни заплати като обезщетение, още повече, че държавата има едва 25% участие в комбината.

От друга страна същите работници ще получават 6 месеца около 130% от обезщетението при безработица, което го прави в този случай над 300 лв.

София е и градът, в който безработицата е под 2% и в този смисъл шансовете на работниците от „Кремиковци" да си намерят работа са по-големи, отколкото съкратените в други райони на страната.

По-рано днес работници от комбината излязоха на протест, с който изразиха недоволството си от неясното бъдеще на "Кремиковци".