В по-голямата част от страната няма замърсяване, но в западната част има условия за задържане на фини прахови частици, както и други замърсители. Това заяви пред Bulgaria ON AIR климатологът д-р Симеон Матев.

Той посочи, че въздухът в София не е толкова мръсен, както миналата седмица. Температурата по най-ниските части на Софийското поле тази сутрин е около -12 градуса.

По негови думи декември е с очаквани средни температури над нормата - от -4 до +4 градуса. Щяло да има и дни, в които ще е малко по-студено.

Матев подчерта, че валежите са важен елемент. В Южна България обаче имало засушаване и понижено количество валежи.

Той обясни, че невинаги причината за празните язовири са малкото валежи.

Ревизоро: Догодина ще има водна криза

Ревизоро: Догодина ще има водна криза

Той прогнозира, че до 6 месеца Бургас ще е във водна криза

В края на седмицата се очакват максимални температури от 8-13 градуса, а след това ще има затопляне. Ще има и по-съществени валежи, с възможност за 20-40 литра на квадратен метър.

Климатологът изрази надежда, че валежи ще паднат, за да се понапълнят язовирите. Очакванията за второто десетдневие е да не се образува трайна снежна покривка.

В момента София е най-студената столица в Европа, отбеляза Матев.

По негови думи в средата на месеца ще има условия за образуване на температурни инверсии и влошаване на качеството на въздуха. Не се очакват съществени валежи по празниците.

Матев посочи, че мръсен въздух означава "коктейл" от вещества, които дишаме. Животът, който водим, и индустриализацията по негови думи имат ефект върху качеството на въздуха. Каквото и да се прави, не може да се изнесе София от тази "дупка", в която е, това ще продължи и занапред, обясни климатологът и допълни, че фините прахови частици не са основният замърсител - някои окиси били доста по-опасни.