Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 17 ноември 2021 г. Днес базовото репродуктивно число е 0.958. Почти колкото вчера. Това ще рече, че обхватът на заразата се свива бавно. Това написа във Фейсбук профила си математикът проф. Николай Витанов.

Витанов излезе с три сценария относно COVID ситуацията у нас.

1. Сценарий 1: Наричам го АКО ИМАМЕ АКЪЛ В ГЛАВАТА или оптимистичен сценарий

Тук броят на новите случаи пада под 2000 на ден, а броят на смъртните случаи пада под 100 на ден.

2. Сценарий 2: Наричам го ТИБЕТ заради височината на тибетското плато. При тоя сценарий си стоим на плато над 2000 нови случая на ден (съботите и неделите не ги броим.)

3. Сценарий 3: Наричам го АКО НЯМАМЕ АКЪЛ В ГЛАВАТА. При този сценарий след текущия спад отново тръгваме нагоре. Възможни причини: отпускане вследствие текущото позитивно развитие, завръщане на гастарбайтерите за празниците през декември и януари (известно още като дълъг пас в предаването на заразата), тръгване на ученици и студенти на училище, липса на тотален локдаун и т. н.

"Кой от тези сценарии е устойчив сега? Засега устойчив е оптимистичният сценарий. Може ли да стане неустойчив тоя сценарий и да не е той сценарият за декември? МОЖЕ, МОЖЕ. Как? Всички зависи от това, какво има в главите ни. Ако ни се ходи в ТИБЕТ или АКО НЯМАМЕ АКЪЛ В ГЛАВАТА, оптимистичният сценарий може да стане неустойчив", заяви той.

Витанов определи налагането на локдаун като слагането на качулка след дъжд. За да се мисли за такова нещо, трябва да сме в сценария ТИБЕТ от много време или да сме влезли в сценария "АКО НЯМАМЕ АКЪЛ. Но засега сме в оптимистичния сценарий и законите на политическата логика казват - тотален локдаун".

Статистика за смъртността (данни от сайта https://coronavirus.bg/) 

Починали в края на октомври - 23 999

Починали за ноември 20201 - 26 676

Починали ноември 2021 - 2677 - (за 16 дни)

Починали за ноември 2020 - 2560

Смъртност досега за ноември 2021 в сравнение с ноември 2020: 104%.

Виждате, че новините са добри. На картата на риска съгласно плана на Министерството на здравеопазването има доста области, които не са ниво 4. Цели 12 области не са на ниво 4. Обстановката в Източна България се подобрява. Западна България ще трябва да почака. Прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост не е толкова оптимистична, но и тук имаме разведряване. Броят нови случаи на 100 000 население се очаква да продължи да спада.

Картата на риска съгласно нашата методология ни казва обаче: Всичко това добре и до края на месеца се очаква да се разведрява ситуацията, особено със смъртността, но внимавайте. Всичко е виолетово, значи рисковете са си тук.