"На Девети септември отдаваме почит на всички, дръзнали да се изправят срещу фашизма." Това написа във "Фейсбук" лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Нинова подчерта, че антифашистите са мечтали за свобода, борили са се и са давали живота си за нея - в България, в Европа и в света.

"Поклон пред смелостта, вярата и саможертвата им. Нека на днешния ден почетем хората, които посветиха живота си да изградят съвременна България. И да бдим - никога повече да няма фашизъм. Честит празник", пише още Корнелия Нинова.

С поднасяне на цветя пред паметници и редица прояви членовете и симпатизантите на БСП и Българския антифашистки съюз в цялата страна отбелязват годишнината от събитията от септември 1944 г. На 9 септември се навършват 74 години от най-противоречивата дата в най-новата история на България, отбелязва БНР.

В София цветя ще бъдат поднесени пред Паметника на Незнайния воин и пред Паметника на съветската армия, а в 17,30 ч. от паметниците на Васил Левски и Христо Ботев в Борисовата градина ще тръгне шествие към Братската могила.

Поляха с боя и моторно масло Паметника на съветската армия в София

Поляха с боя и моторно масло Паметника на съветската армия в София

Засилено е полицейското присъствие