Националният осигурителен институт отново консултира българите, живеещи в Гърция.

В град Кавала се проведе консултационен ден по въпросите за социалното осигуряване и преноса на осигурителни права в Европейския съюз за българите, които живеят и работят в и около градовете Кавала и Ксанти.

Най-голям интерес за присъстващите бяха условията за придобиване на право на българска пенсия. Те се интересуваха дали при определянето на това право се зачита гръцкият стаж, какви са възможностите за ранно пенсиониране и изискванията за стаж при отпускане на пенсия у нас, както и дали е възможно при недостигащ стаж да се заплатят осигурителни вноски.

Трета българка изчезва на остров Крит за месец

Трета българка изчезва на остров Крит за месец

38-годишната Антонина Зоева живее в град Ретимно е от Сливен

Бяха поставени и въпроси относно правилата за координация на системите за социална сигурност, включени в европейските регламенти, и тяхното прилагане.

На разположение на присъстващите българи бяха експерти от териториалните поделения на Националния осигурителен институт в Благоевград и Кюстендил. Първият екип отговаряше на въпроси, свързани с пенсиите, а вторият - на въпроси за краткосрочните плащания.

От посолството на България в Атина участие взе ръководителят на службата по трудови и социални въпроси Димитър Божилов.

През октомври отново се проведе подобен консултационен ден, на който бяха обсъдени въпроси относно правилата за получаване на пенсия в Гърция. Тогава събитието протече в Солун.