Европейската агенция за гранична и брегова охрана е символ за ЕС, показващ, че Европа може да действа съвместно, и доказва, че е ефективна при справянето с предизвикателствата, свързани с миграцията.

Това обяви еврокомисарят по миграция Димитрис Аврамопулос по време на пресконференция на ГКПП „Капитан Андреево“ по повод старта на дейността на новата агенция на ЕС „Европейска гранична и брегова охрана”.

Брюксел ни отпусна €56 млн. за охрана на границата
Обновена

Брюксел ни отпусна €56 млн. за охрана на границата

Предварително вчера са били преведени

По повод началото на новата агенция, което е именно на българската граница, пристигнаха министър-председателят Бойко Борисов, вътрешният министър Румяна Бъчварова, директорът на агенция „Фронтекс“ Фабрис Леджери, европейски вътрешни министри и други висши представители на ЕС и българските структури за сигурност, както и делегация от Турция.

Граничната евроагенция не е насочена срещу Турция, успокои Борисов съседите

Граничната евроагенция не е насочена срещу Турция, успокои Борисов съседите

Всички „в хор“ да призоваваме САЩ и Русия да постигнат мир

Имаме съвместна отговорност да управляваме външните граници“, отбеляза Аврамопулос. По думите му една от най-големите слабости на ЕС била, че страни като Италия, България и Гърция били и продължават да бъдат подложени на сериозен натиск.

Ние сме зад България в тези трудни моменти, обяви еврокомисарят по миграцията.
Той изрази личната си благодарност към премиера Бойко Борисов и вътрешния министър Румяна Бъчварова. Нашето единство е съдбовно, подчерта Аврамопулос.

Еврокомисарят посочи, че изпитва голяма гордост, че е заобиколен от представители на европейската гранична и брегова охрана. Предоставяме им необходимото оборудване, изтъкна той.

До 2020 г. агенцията ще има 1000 служители и ще управлява бюджет надвишаващ 320 млн. евро. Агенцията ще може да активира резерва за бърза намеса, състоящ се от над 1500 гранични и други служители. Ще разполага и с резерв от оборудване за бърза намеса при аварийни и спешни ситуации.

„Сега сме по-добре оборудвани да се изправим пред предизвикателствата на миграцията“, увери Аврамопулос.
По думите му проблемът не е единствено паневропейски, а глобален. Затова сътрудничеството със съседите ни от региона е от съществено значение. „Радвам се, че сред нас има представители на турското правителство“, заяви още еврокомисарят по миграция.

„Полагаме усилия за партньорското сътрудничество за охрана на външните граници на ЕС“, заяви на свой ред вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова и изтъкна, че всичко това е в името на сигурността и спокойствието на всички европейски граждани.

Като страна на първа линия България полага всекидневни усилия в тази насока и ще продължи и занапред, се зарече Бъчварова и допълни, че в условията на постоянен натиск „успяхме да ангажираме сериозен човешки и финансов ресурс“. Усилията ни се допълвали и от нашите съседи.

Надеждните и сигурни външни граници са първостепенна отговорност на всички нас при безпрецедентната бежанска криза“, категорична бе Бъчварова. Новата служба значително щяла да повиши нивото на сигурност на ЕС.

Агенцията ще предоставя информация за заподозрени лица и трафиканти на хора, което щяло да повиши борбата с трансграничната престъпност.
„Надявам се, че всички ще подходим отговорно, солидарно и със съзнанието, че сме длъжни да опазим нашия общ дом, и да опазим сигурността на гражданите“, заключи Бъчварова.