Проблемите с топлоснабдяването за изключително големи. Това констатира за пореден път бившият омбудсман Мая Манолова на дискусия за новата наредба за топлоснабдяването. Тя разкритикува отново високите цени на парно и топла вода, неясните сметки и отношения между фирмите за дялово разпределение, дружествата и потребителите.

Хората очакват да има реални истински промени в нормативната база, каза Манолова. Тя иска да се приеме ясна и разбираема методика за дялово разпределение в една сграда. Председателят на гражданската инициатива Изправи се.бг е недоволна, че КЕВР и СО не са изпратили свои представители на дискусията.

КЕВР няма отношение към цената на водата, но съчувства на перничани

КЕВР няма отношение към цената на водата, но съчувства на перничани

Това поясниха от Комисията за енергийно и водно регулиране

Обсъждането на новата наредба идва три месеца след последните промени в закона. Още като обществен защитник тя е предприела всички мерки за натиск върху институциите в името на защитата на правата на потребителите. Липсва обаче политическа воля за реформа в сектор топлоснабдяване, категорична е Мая Манолова.

Новата наредба е поредното разочарование, изтъкна тя и я оцени като прах в очите на хората. Наредбата била опит да се заблуди съда. Съдът отмени методиката за изчисляване на такса сградна инсталация. Новата наредба е старата наредба, новата методика е старата методика, обяви Манолова. С промените се правел опит да се закрепи положението. Манолова отново се обяви срещу произвола на топлофикационните дружества.

Каквито и промени се правят по наредбата, според Манолова, ако министерство на енергетиката не предложи истински промени, реформа няма да се случи.

Държавата през своето законодателство дава едно единствено право на гражданите - да плащат, обясни тя. Днес други решават вместо гражданите, обясни Мая Манолова. Гражданите не могат да обжалват решенията на КЕВР. Фирмите за дялово разпределение могат да правят грешни отчети, без да се обясняват на гражданите. Това е един омагьосан кръг, от който няма излизане, ако не бъдат направени промени в Закона за енергетиката, категорична е Мая Манолова.

Цените на тока, водата и парното – у нас и в Германия

Цените на тока, водата и парното – у нас и в Германия

30% от българските домакинства са изпитвали затруднения...