Обществото трябва да си пренастрои ценностната система и да приеме фактическото съвместно съжителство като нещо нормално в демократичното общество .

Това заяви проф. Огнян Герджиков на пресконференция за обсъждане на проекта за изменение на Семейния кодекс.

Според проф. Герджиков сега действащият семеен кодекс е от 85-а година и не отговаря на различната в момента социална обстановка.

Промените, които се предвиждат по отношение на брачния договор също са много либерални, тъй като те дават избор на съпрузите дали да са в общност или да изберат друг режим на имуществени отношения.

Противоположно мнение изрази Стоян Георгиев - председател на Асоциация "Общество и ценности".

Според него новият семеен кодекс крие опасност от узаконяване на полигамията и кръвосмешението.

Опасността според Георгиев идва от това, че според новия семеен кодекс, човек който има сключен граждански брак може, без да има развод да се регистрира за фактическо съжителство с друго лице.

Според Георгиев това създава условия по всяко време единият от родителите да може да напусне без необходимостта да поема някаква отговорност и наред с това да заяви фактически брак с друг партньор.

В проекта за новия семеен кодекс при фактически съжителства не съществуват ограничения, тоест роднини по права линия, братя и сестри, както и хора, страдащи от болести могат да заявят такива отношения.

В отговор на това проф. Герджиков заяви, че в основата на новия семеен кодекс е интересът на децата.

Половината от децата, които се раждат през последните години са на двойки, които нямат сключен граждански брак.
Тези деца са с неуставен бащински произход и според проф. Герджиков се разчита само на добрата воля на мъжа, като никой не го задължава да поеме отговорност.

Държавата по думите му не може да не реагира на това и в новия семеен кодекс се урежда произходът на децата, родени при съвместно съжителство.

В много европейски държави фактическото съжителство отдавна е узаконено, допълни още Герджиков.

Според Асоциация Общество и Ценности това ще доведе до подриване устоите на брачната институция.

Това съжителство повече ще навреди, тъй като по техни данни в момента 72 % от двойките, които живеят така, сключват граждански брак в рамките на 5 години.
С новия семеен кодекс това няма да е така.