Според статистиката на Националния център по обществено здраве и анализи за периода 2015 - 2019 година новородените у нас намаляват с между 1000 и 2000 на година, това посочват в обръщение до медиите от професионалната организация, съобщи БНР.

В момента у нас акушерките са два пъти по-малко от необходимото, а тяхната средна възраст е 55 години. През тази година Медицинските университети и други университетски звена ще приемат повече първокурсници в специалност "Акушерка", предвид на това, че специалностите в направление "Здравни грижи" вече са сред приоритетните за държавата специалности, се посочва още в писмото.

Припомняме , че вчера според проекта за Национален стратегически документ на България, представен на три етапа от Стратегическия съвет към президента до 2030 г. са включени редица негативни и крайно тревожни тенденции към 2020 г.

Изборен, но и следизборен контрол като лекарство за България иска Радев

Изборен, но и следизборен контрол като лекарство за България иска Радев

Мотивите: висока смъртност, лош здравен статус; ниска раждаемост; висока емиграция

Сред тях са висока смъртност, лош здравен статус на нацията; ниска раждаемост; висока емиграция на трудоспособно население; задълбочаващи се дефицити в качеството на образованието и професионалните компетентности, духовността и възпитанието; драстични и нарастващи социални неравенства, бедност и изключване.

Към края на 2019 г. населението на страната за пръв път в следвоенната ни история е под 7 млн. души. Има около 7% кумулативен спад за последния десетгодишен период, а прогнозите на НСИ сочат, че за 2020-2080 г. населението ще се стопи с 30%.

Вчера стана ясно, че Националното преброяване 2021 ще бъде от 7 септември до 3 октомври.