Парламентът прие тази вечер рамката на държавния бюджет за 2018 г. с приходи от 23 515 млрд. лева и разходи от 11 923 млрд. лева, предаде Агенция "Фокус".

След 10-часово засеание бяха увеличени на майчинските, минималната пенсия,  бяха приети бюджетите на НЗОК, МВР, съдебната власт, министерствата на здравеопазването, образованието и културата

Над милиард в бюджета на МВР за 2018 година

Над милиард в бюджета на МВР за 2018 година

Депутатите предвидиха 180,5 млн. лв. за опазване на границата

Рамката беше приета със 120 гласа "за", 86 "против" и 1 "въздържал се".

Приходите от данъци са в размер на 21 040 млрд. лева. Предоставените трансфери за общините са 3 264 млрд. лева.

В рамката на бюджета са предвидени разходи за последиците от бедствия в размер на 70 млн. лева.

Депутатите се заеха със срамния, според БСП, бюджет на НЗОК

Депутатите се заеха със срамния, според БСП, бюджет на НЗОК

Хората няма да имат достъп до качествени лекарства, смята Драгомир Стойнев

През следващата година безработицата се понижава до 6,2 процента. В средносрочен план за данъците не се предвиждат значителни промени, като се запазва правителственият приоритет за ниски данъци.

В бюджета за 2018 г. се предвижда икономическият ръст слабо да се забави до 3,9 процента. Крайното потребление ще се повиши с 4,7 %, а ръстът при инвестициите ще се ускори до 4,3 %. При засилване на вътрешното търсене, растежът на вноса на стоки и услуги ще достигне 7,1 %.

 

НС прие и бюджета на съдебната власт

НС прие и бюджета на съдебната власт

Приходите възлизат на 116 млн. лв., разходите са в размер 591 млн. лева

В пленарната зала присъстваха вицепремиерите Валери Симеонов и Томислав Дончев, както и министрите Владислав Горанов, Валентин Радев, Теменужка Петкова, Бисер Петков, Нено Димов и Николай Нанков.

Депутатите удължиха по рано работното си време на няколко пъти до 23.00 часа заради гласуването на бюджета. След това бе прието предложение за удължаване до 24 часа. НС обаче продължи работата си и след полунощ сле бурни дебати. Днешното заседание започва в 10 часа.