След като на тазгодишния местен вот видяхме абсурда село с двама жители - бивши съпрузи, да избират кмет, два месеца по-късно идва логичното следствие от този акт - новите кметове в Кърджалийско ще работят във фургони. Следващите четири години управлението и демонстрацията на местната власт ще бъде водено от преносимите помещения. Причината - в голяма част от селата няма нито частна, нито обществена сграда за тяхното настаняване, съобщи БНР.

Подвижните помещения ще бъдат оборудвани с компютри и офис техника и ще бъдат захранени с ток и вода, като местната администрация разчита на държавата да поеме началните разходи за новите кметства. След това не е ясно кой ще ги плаща.

След промените в изборния закон броят на кметствата в община Кърджали се увеличи двойно - те вече са 96, като 1/3 от новите кметове няма къде да работят. Поради тази причина местната управа е поискала от държавата 300 000 лева, поясни секретарят на общината Сезгин Бекир.

"Това са средства, които са необходими да се закупят работни помещения тип контейнер в 30 от кметствата, където нямаме общинска сграда,както и да се закупи минамалният необходим инвентар за оборудване на помещенията на новите кметове и да се направи връзка с водоснабдителната и електропреносната мрежа", каза Бекир.

На въпрос дали община Кърджали има нужда от тези нови кметства, защото има доста населени места с население до петима души, Бекир заяви, че не навсякъде трябва да има администрация

"Мисля, че не на всички места беше необходимо да се създаде кметство и да има функциониращо кметство - това е допълнително натоварване и на държавния, и на местния бюджет в режим на финансови икономии.Само за годишната издръжка на кметствата ще трябват около 80 000 лева, които са непосилни за местния бюджет", допълни Бекир.