Няколко часа, след като ДКЕВР обяви предложенията си за намаляване цената на тока, комисията ги промени.

Първоначално, средните цифри бяха по-ниски от 8-те процента, с които премиерът Борисов искаше преди дни да успокои народния гняв.
Още вчера шефката на ДКЕВР в оставка Иванова коментира, че комисията не може да изпълни искането за 8 процента по евтин ток.

В последствие обаче - в петък привечер, след нечий натиск най-вероятно, ДКЕВР вдигна стойностите на намалението, доближавайки ги до „заветните" 8 процента:

За ЧЕЗ ‐ 7,17%,  за ЕВН ‐ 7,28%, и за ЕНЕРГО ПРО ‐ 6,22%.

Ето и първоначално предложеното средно намаление: за абонатите на ЧЕЗ е 6,7%, за ЕВН - 7,3% и за ЕНЕРГО ПРО - 5,3%.

Кашата става пълна обаче от факта, че намалените стойности за дневна и нощна тарифа остават същите, както при първото за деня - по-малко средно намаление на тока:

Според изчисленията на комисията доставяният от ЧЕЗ дневен ток ще намали цената си най-малко с 5.3 процента до 0.15766 лв./кВтч, а нощната ще поевтинее най-много с 14.62 процента до 0.10018 лв./кВтч.

На "Енерго-Про" дневната тарифа се намалява с 5.58 процента до 0.16786 лв./кВтч, а нощната - с 8.82 на сто до 0.10098 лв./кВтч.

Дневната тарифа на ЕВН пада с 5.84% и става 0.16121 лв./кВтч, а нощната се намалява с 13.07 процента до 0.10153 лв./кВтч.

Очаква се в понеделник да се проведе обществено обсъждане, на което да присъстват представителите на енергийния бранш у нас. Крайното решение ще бъде взето на 5 март на закрито заседание.

Припомняме, шоковите сметки за ток за януари предизвикаха масови протести у нас. От трите енергоразпределителни дружества обясниха увеличените сметки с повечето почивни дни през декември, по-ниските температури и по-дългия отчетен период.

Въпреки това срещу монополите излязоха хиляди хора от много градове в страната, като в крайна сметка се стигна и до оставка на кабинета „Борисов".