Не се налага евакуация на село Фотиново,  което се намира край язовир "Домище" в община Кирково.

Това е заключението на експертна комисия, оглавявана от директора на дирекция  "Гражданска защита"- Кърджали инж. Кирчо Павлов.

След обилните дъждове миналата седмица микроязовирът край село Домище е прелял през стената.
Единият от преливниците не работи. Частично е нарушена целостта на стената, но няма опасност да се скъса.
Залети са няколко десетки квадратни метра от пътя, съобщават от Министерството при бедствията и авариите .

Ще бъдат дадени предписания на фирмата, която стопанисва язовира - „Земинвест" към Министерството на земеделието и горите, да вземе спешни мерки за възстановяване на съоръжението. 
На фирмата ще бъдат наложени санкции, съобщават от "Гражданска защита".

По-рано днес от общинската управа алармираха, че новият път за Маказа може да бъде залят, ако поддаде язовирната стена край кирковското село Домище. 

Бе съобщено, че опасността е съвсем реална, тъй като от дъждовете местният микроязовир е прелял, а стената на няколко места е пропукана. Има пропадане над пет метра и ако то се задълбочи, рисковете са големи.

До монета не е подаден официален сигнал в Басейновата дирекция в Благоевград, съобщиха от институцията, като поеха ангажимент да проучат случая..  

Ако стената се скъса пътят за Маказа може да бъде прекъснат и ще бъдат нанесени сериозни поражения по течението на река Върбица.

Тъй като двата преливника не могат да поемат цялото количество вода, необходимо е да се изгради спешно трети преливник, да се направят насипи и да се укрепи стената.

Язовирът е с площ от 45 дка. Той е собственост на фирмата „Земинвест" към Министерството на земеделието и горите.

Фирмата е уведомена за състоянието на язовира чрез писмо от кметската управа.