Няма да бъдат необходими КПП-та като евентуална ограничителна мярка, ако тези в момента не подействат. Това заяви пред bTV замeстник вътрешният министър Стефан Балабанов.

Според него мерките в момента са достатъчно балансирани по отношение на това едновременно да се запази здравето на хората и да се даде въздух на икономиката да работи.

Той изрази надежда след две седмици мерките да дадат добър резултат.

Балабанов увери, че полицията строго следи карантинираните лица и помага с разнасянето на уведомленията на РЗИ. Продължавала и практиката бусове на полицията да обикалят като линейки. Той обясни, че полицейските радиостанции са настроени на тези на Спешна помощ и непрекъснато си комуникират. По негови думи денонощно се правят и проверки за спазване на ограничителните мерки от магазините и заведенията. Това обаче нямало да е възможно да се направи навсякъде заради ограничения ресурс на полицията.

Резултат на мерките срещу COVID-19 - на края на третата седмица

Резултат на мерките срещу COVID-19 - на края на третата седмица

Според проф. Генчо Начев финансирането на здравеопазването е сбъркано

Балабанов заяви, че българите не са дисциплинирани и полицията "не може да огрее навсякъде".

До момента са съставени близо 3000 акта за нарушаване на карантината. Много хора са дадени и на съд по тази причина.

Относно заплатите на униформените зам.-министърът обясни, че увеличението с 15% е максимумът, който може да се даде. Той изтъкна, че от 2017 г. насам полицейската заплата се е увеличила с 67%, като всяка година възнаглажденията се вдигат с 10%, а сега - с 15%. По негови думи това не е малко.

Балабанов посочи, че след Нова година един начинаещ полицай ще получава 1112 лв. основна заплата плюс извънреден труд, пари за храна и други добавки.

Доц. Чорбанов: По-тежките мерки няма да помогнат

Доц. Чорбанов: По-тежките мерки няма да помогнат

Няма да има човек, който да не се е срещал с вируса